Meteen naar de inhoud
prioriteiten stellen

Waarom prioriteiten stellen belangrijk is voor jou als drukke mama

Als drukke mama verlies je jezelf al snel in eindeloze to-do lijstjes. Het lijkt wel alsof het werk nooit gedaan is. Er is altijd nog wel wat te doen in je huishouden of voor je kinderen. Tijd voor jezelf schiet er er altijd bij in want wanneer zou je dat moeten doen. Gelukkig kan je door het stellen van de juiste prioriteiten jouw to-do lijstje toch de baas blijven!

Waarom is het stellen van prioriteiten zo belangrijk?

Alle taken op je to-do lijstje lijken even belangrijk. En toch heb je maar 2 handen, 24u in een dag en 7 dagen in een week. Als je geen goed systeem hebt om te bepalen wat je volgende actie zal zijn ontstaat er chaos en drukte in jouw hoofd.

Heb je dit niet zal je op een gegeven moment zoveel overwelhm ervaren en geraak je geen stap meer vooruit in je leven. Je hebt het gevoel dat je geleefd wordt en hebt totaal geen controle meer over je eigen leven, doelen en dromen.

Door een duidelijk overzicht voor jezelf te hebben van wat voor jou belangrijk is, creëer je rust in je hoofd en in je lichaam. Je stopt met tijd te steken in dingen die er niet toe doen. Bezigheden die jou niet dichter tot jouw dromen en doelen brengen. Je gaat je concentreren op de belangrijke dingen en leert beter met je tijd omgaan. Ook zal je de juiste keuzes leren maken in je leven.

Hoe kan je prioriteiten stellen?

1. Eisenhower matrix

In een eerder blogpost vertelde ik al eens over de Eisenhower matrix. Met de Eisenhower matrix kan je je taken prioriteren op basis van dringendheid en belangrijkheid. Op basis van hun dringendheid en belangrijkheid ga je taken

  1. Inplannen om op een later moment uit te voeren
  2. Onmiddellijk uitvoeren
  3. Delegeren en door iemand anders laten uitvoeren
  4. Elimineren en dus niet uitvoeren
eisenhower

2. Moet ik dit nu doen?

Een andere handige methode om te beslissen welke taken van je to-do lijstje je zal uitvoeren is de vraag “Moet ik dit nu doen?“. Je kan deze vraag op vijf verschillende manieren stellen, afhankelijk op welk woord je de nadruk legt.

Moet ik dit nu doen

Meer uitleg en voorbeelden van deze methode vind je in deze blogpost.

Tips om prioriteiten te stellen

Om deze blogpost af te sluiten geef ik graag nog enkele andere tips mee om prioriteiten te stellen in jouw to-do lijstje.

1. Werk vanuit 1 overzichtelijk systeem

Om te beginnen is het belangrijk om al jouw taken en to-do’s op 1 plek te verzamelen. Kies een overzichtelijk systeem dat voor jou werkt. Dat kan een digitale tool zoals Notion, Trello, of Evernote zijn, of een papieren planner zoals een Bullet Journal.

Zelf gebruik ben ik favoriet van Notion en gebruik ik ook nog steeds een papieren Bullet Journal om overwelhm tegen te gaan.

2. Wees realistisch in je planning

Maak een realistische inschatting over de tijd dat je nodig hebt om een bepaalde taak of to-do uit te voeren. Het helpt je niet vooruit om je voor te houden dat een bepaalde taak op je to-do lijstje op 5 minuten gedaan is. Dit brengt je alleen maar in de problemen. Maak een realistische planning en voorzie voldoende tijd!

3. Durf jezelf in vraag te stellen

Zijn alle to-do’s op jouw lijstje wel zinvol? Zijn het ook allemaal to-do’s die van jou zelf komen, of zijn het dingen die anderen op jouw lijstje zetten waar jij niet achter staat? Gebruik hiervoor de methode “Moet ik dit nu doen“.

4. Besef dat prioriteiten kunnen veranderen

Hou je niet vast aan prioriteiten bepaald in het verleden. Jijzelf en jouw leven verandert continue, dus ook je prioriteiten kunnen veranderen!

Ik hoop van harte dat bovenstaande tips jou inspiratie geven om aan de slag te gaan met jouw prioriteiten waardoor je minder overwelhm zal ervaren. Laat me zeker weten wat jij gaat toepassen!

Wil je graag meer weten over wie Gewoon Lies is, kijk zeker eens op de Over mij pagina. Zit je met een vraag of wil je graag contact met me opnemen, vul het contactformulier in en ik stuur je zo snel mogelijk een mailtje terug.

Geen enkel nieuws missen, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Gewoon Lies en ontvang een mailtje telkens een nieuwe blogpost online komt.

Volg me ook op:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: