Meteen naar de inhoud
uitstelgedrag

Pak je uitstelgedrag aan met met deze 6 tips

Wie heeft er niet af en toe last van wat uitstelgedrag? Doelloos op Instagram scrollen terwijl je eigenlijk die belangrijke taak moet afwerken. Of nog een spelletje Candy Crush vooraleer je die wasmand strijk te lijf gaat. Je weet nochtans dat het werk niet vanzelf verdwijnt en jij straks weer wat langer bezig zal zijn terwijl je echtgenoot al samen met de kinderen in de zetel ploft. Pak je uitstelgedrag aan met de 6 tips die je hieronder kan lezen!

Wat is uitstelgedrag?

Volgens Wikipedia is uitstelgedrag het uitstellen van taken die je eigenlijk wilt of moet doen en waarbij je weet dat het uitstel waarschijnlijk niet goed is en tot moeilijkheden of extra stress zal leiden.

uitstelgedrag

In deze grappige Ted Talk – Inside the mind of a master procrastinator heeft Tim Urban het over uitstelgedrag. Als je even tijd hebt, zeker de moeite om te kijken.

Uitstel maakt gemakkelijke dingen moeilijk en moeilijke dingen nog moeilijker

Mason Cooley

Waarom vertonen we uitstelgedrag?

Meestal komt het uitstellen door een motivatieconflict. Je hebt duizend-en-één mogelijke dingen die je op ieder moment van de dag kan gaan doen. Besluiten welke activiteit je op een bepaald moment gaat doen hangt af van je motivatie voor een bepaalde activiteit.

Als je belangrijke – meestal minder aantrekkelijke – taken gaat uitstellen richt je je meestal op onbelangrijke activiteiten die op korte termijn bevredigender zijn. Bijvoorbeeld door je social media kanalen blijven scrollen terwijl je aan een lastig verslag zou moeten werken. Omdat je motivatie op dit moment hiervoor groter is.

Uitstelgedrag

Tips tegen uitstelgedrag

1. Zorg voor overzicht en weet wat je moet doen

Als je geen idee hebt wat er nog allemaal op je to-do lijstje staat is het onbegonnen werk om prioriteiten te stellen en je te focussen op hetgeen gedaan moet worden. Neem daarom de tijd om een overzicht te maken van alles wat je moet doen.

2. Focus je op 1 taak en vermijd multitasken

We weten ondertussen allemaal dat multitasken niet goed is voor onze productiviteit. Het is beter je op 1 tegelijk taak te focussen. Toch maken we ons nog heel makkelijk schuldig aan dat multitasken, ook ik. Als je merkt dat je een bepaalde taak vaak uitstelt, probeer dan je dan toch eens te focussen op enkel die taak. Op die manier zal het sneller gedaan zijn en kijk je er de volgende keer misschien niet meer zo erg tegenop.

3. Maak taken af en beloon jezelf hiervoor.

Hoe vaker je een taak tot een goed einde brengt, hoe groter het vertrouwen in jezelf wordt. Dit zorgt ervoor dat je de volgende keer minder geneigd zal zijn om uit te stellen.

Geef jezelf een beloning als je een taak succesvol beeïndigd hebt. Hierdoor verhoog je je motivatie om aan een volgende taak te beginnen.

4. Deel grote taken op in kleine stappen

Het kan overweldigend zijn om een grote taak op je to-do lijstje te zetten. Maak het overzichtelijk en behapbaar door grote taken op te splitsen in kleine stappen.

5. Kijk enkel naar de eerstvolgende stap.

Deze tip ligt in lijn met de vorige tip. Soms stellen we uit omdat we niet goed weten hoe iets aan te pakken. Dan is het handig als je enkel de eerstvolgende stap die je te nemen hebt bepaalt. Op het moment je deze stap afwerkt wordt vaak vanzelf duidelijk wat de volgende stap is die je te nemen hebt.

Je hoeft niet de ganse trap te zien om de eerste stap te zetten

Marther Luther King

6. Begin gewoon en leg de lat niet te hoog

Soms moet je gewoon streng zijn voor jezelf en beginnen! Maar maak het jezelf dan niet te moeilijk. Spreek met jezelf om met enkele minuten te starten. Je zal zien dat het uiteindelijk vaak beter meevalt dan je dacht. Op die manier ga je vanzelf door na die paar minuten.

Hoe ga jij om met uitstelgedrag?

Wil je graag meer weten over wie Gewoon Lies is, kijk zeker eens op de Over mij pagina. Zit je met een vraag of wil je graag contact met me opnemen, vul het contactformulier in en ik stuur je zo snel mogelijk een mailtje terug.

Geen enkel nieuws missen, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Gewoon Lies en ontvang een mailtje telkens een nieuwe blogpost online komt.

Volg me ook op:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: