Heb jij weleens stress? Heb je misschien zelfs veel stress? Of ben je bang dat je overspannen bent? De eerste stap om jouw stress aan te pakken is bewustwording. Herkennen van die dingen die jou stress geven. Waarvan krijg jij stress? In deze blogpost geef ik je wat meer informatie over mogelijk oorzaken van jouw stress.
Wat is stress?
Stress ontstaat als ons lichaam onder spanning komt te staan. Deze spanning is nodig om ons aan te zetten tot actie. Pas wanneer deze spanning te lang aanhoudt wordt stress problematisch.
Stress is een vorm van spanning die in het lichaam van mensen, dieren of planten optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reacties.
Wikipedia
Vroeger werd vaak gedacht dat je job de grootste oorzaak was van langdurige stress, overspannenheid of zelfs een burn-out. Maar ondertussen is iedereen zich ervan bewust dat je job niet het enige is waardoor je overspannen kan geraken.
Oorzaken van stress worden ook wel stressoren genoemd. Ze kunnen zowel op je werk als in je privéleven voorkomen. Ze kunnen lichamelijk of emotioneel van aard zijn. De meeste oorzaken van stress zijn externe factoren, veroorzaakt door je omgeving. Maar je kan ook interne stressoren hebben. Dit zijn dan karaktereigenschappen die zorgen voor veel stress.
Wat zijn je stressoren?
Hieronder vind je de meest voorkomende stressoren in drie categorieën: persoonlijkheid, persoonlijke omstandigheden en je job.
Het begint eerst en vooral met persoonlijke eigenschappen.
Persoonlijke kenmerken
Sommige mensen zijn vatbaarder voor chronische stress dan anderen door hun persoonlijkheid. Zo is bijvoorbeeld perfectionisme, het altijd perfect willen doen, vaak een aanleiding tot chronische stress.
Andere persoonlijke kenmerken die tot stress kunnen leiden:
- Perfectionisme: alles altijd perfect willen doen
- Controle freak: altijd controle willen hebben over alles wat er gebeurt
- People pleaser: voor iedereen goed willen doen
- Geen nee kunnen zeggen of geen grenzen kunnen aangeven
- Niet snel om hulp vragen
Persoonlijke omstandigheden
Naast persoonlijkheid spelen ook vaak persoonlijke omstandigheden een rol. Een grote verandering in je leven, zoals een verhuis, geven ook aanleiding tot veel stress.
Andere persoonlijke omstandigheden, veranderingen of problemen die tot stress kunnen leiden:
- Verhuizen
- Verbouwen
- Trouwen
- Kinderen krijgen
- Ontslag
- Geldschulden
- Relatieproblemen
- Gezondheidsproblemen
- Druk gezinsleven
- Druk sociaal leven
- Zorgen voor een ziek familielid
Professioneel leven
Als je alle bovenstaande stressoren combineert met stress in je job is het niet onlogisch dat je overspannen raakt.
Voorbeelden van stressoren in je job:
- Te veel druk
- Te weinig variatie in je taken
- Te weinig autonomie
- Te weinig appreciatie voor je werk
- Je nutteloos voelen
- Slechte teamsfeer
Dat jij op dit moment veel stress ervaart is dus zeker niet te wijten aan één bepaalde oorzaak. Vaak is het een combinatie van verschillende factoren. Het is belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben hoe jouw situatie eruit ziet en welke factoren mee bijdragen aan jouw overspannenheid. Deze inzichten zal je nodig hebben beter om te kunnen gaan met stressvolle situaties.
Heb jij het gevoel dat je door het leven raast en het je niet lukt om alle ballen in de lucht te houden? Ervaar jij veel stress en ben je misschien zelfs bang dat je overspannen bent?
Download dan het gratis e-book “Van overspannen naar ontspannen leven“. In dit e-book geef in jou mijn 7 essentiële stappen voor meer balans in je leven.

Als je je aanmeldt voor dit gratis e-book, krijg je ook regelmatig mijn nieuwsbrief met gratis tips en inspiratie. Ik ga zorgvuldig om met je gegevens en je kan je altijd weer uitschrijven voor de nieuwsbrief
Wil je meer lezen over stress, overspannenheid en burn-out, lees dan ook deze blogposts:
- Hoe herken je stress? Wat zijn jouw stressreacties?
- Hoe journalen jou kan helpen het hoofd te bieden aan stress
- Flipping your lid
- Hoe een burn-out herkennen? Waaraan ik merkte dat ik een burn-out had.
- Hulpkreet tijdens mijn burn-out
- Burn-out als groeiproces
- De dag dat ik er de brui aan gaf
- Ons stress response system: wat gebeurt er in ons lichaam als we stress ervaren?
Wil je graag meer weten over wie Gewoon Lies is, kijk zeker eens op de Over mij pagina. Zit je met een vraag of wil je graag contact met me opnemen, vul het contactformulier in en ik stuur je zo snel mogelijk een mailtje terug.
Geen enkel nieuws missen, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Gewoon Lies en ontvang een mailtje telkens een nieuwe blogpost online komt.
Volg me ook op: