crop woman tapping shoulder of frustrated female friend

Ben ik overspannen? Of heb ik een burn-out? Wat is het verschil tussen overspannen en burn-out?

Op vier jaar tijd is het aantal mensen dat meer dan een jaar thuis zit door een burn-out of depressie, met veertig procent gestegen. Dit maakte het RIZIV, Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering, eerder dit jaar bekend.

Hoe komt het toch dat meer en meer mensen te kampen hebben met chronische stress, overspanning en burn-out? En wat is nu eigenlijk het verschil tussen overspanning en burn-out? In deze blogpost geef ik je graag wat meer uitleg over de dunne lijn tussen overspannen zijn en in een burn-out zitten.

is Stress de boosdoener?

Zowel overspanning als burn-out worden veroorzaakt door stress. Meer bepaald door te veel en langdurige stress. En die stress is niets meer dan een lichamelijke reactie op een mogelijk gevaarlijke situatie. In eerdere blogposts beschreef ik al uitvoerig wat stress is en hoe ons lichaam reageert als we stress ervaren en wanneer stress een probleem wordt.

Het is namelijk zo dat stress een normale lichamelijke reactie is van ons lichaam op een mogelijk gevaarlijke situatie. Nadien zal je lichaam zich ook weer vanzelf herstellen. Op zich is stress dus heel normaal en zeker niet schadelijk. Het zet je in beweging en behoedt je voor (mogelijk) gevaarlijke situaties. Het is pas als je lichaam geen tijd meer krijgt om te herstellen tussen stressvolle situaties dat je in de problemen komt.

de boosdoener is Chronische stress

Als jij continu onder stress staat en jouw lichaam geen kans meer krijgt om te herstellen spreken we van chronische stress. Jouw lichaam bevindt zich constant in een staat van alertheid. Al jouw zintuigen staan op scherp. Geen moment van ontspanning. Geen wonder dat je op dat moment last begint te krijgen van allerlei kwaaltjes die te wijten zijn aan stress!

gezonde stress - stressklachten - overspannen - burn-out

Deze stressklachten zijn een manier van je lichaam om te laten weten dat je het rustiger aan moet doen. Dat je lichaam geen tijd meer heeft om te herstellen. Luister je niet naar deze signalen en duurt deze chronische stress te lang, dan geraak je overspannen.

Op dit moment voel je dat je het allemaal niet meer aankan. Het is zo belangrijk om op dit moment in te grijpen! Nu kan je het tij nog keren. Door te vertragen en meer rust te nemen kan je lichaam zich nog relatief eenvoudig herstellen. Wacht je echter te lang, ga je niet op de rem staan, kan je gegarandeerd terecht komen in een burn-out.

Je lichaam als batterij

Overspannen zijn is dus het gevolg van een langdurige overbelasting. Je bent zowel lichamelijk als geestelijk uitgeput. Je hebt geen grip meer op de situatie. Zie het als een batterij die stilaan leeg raakt. Als je lichaam geen tijd meer krijgt om te herstellen kan je batterij niet meer opladen.

Door chronische stress geraakt je batterij stilaan leger. Wanneer je nog 1 streepje over hebt ben je overspannen, maar kan je wel nog vooruit. Op een bepaald moment is ook dat ene streepje opgebruikt en is je batterij volledig leeg, en dan zit je in een burn-out.

Als je nog beter wil begrijpen wat nu precies het verschil is tussen overspannen en burn-out, bekijken dan deze korte video.

Om samen te vatten, stress zonder herstel geeft chronische stress met stress klachten. Chronische stress die te lang aanhoudt leidt tot overspanning, wat op zijn beurt weer kan leiden tot een burn-out.

Op welk punt zit jij nu? Laat het me weten via de reacties onderaan!


Heb jij het gevoel dat je door het leven raast en het je niet lukt om alle ballen in de lucht te houden? Ervaar jij veel stress en ben je misschien zelfs bang dat je overspannen bent?

Download dan het gratis e-book “Van overspannen naar ontspannen leven“. In dit e-book geef in jou mijn 7 essentiële stappen voor meer balans in je leven.

Van overspannen naar ontspannen leven

Als je je aanmeldt voor dit gratis e-book, krijg je ook regelmatig mijn nieuwsbrief met gratis tips en inspiratie. Ik ga zorgvuldig om met je gegevens en je kan je altijd weer uitschrijven voor de nieuwsbrief.


Wil je meer lezen over stress, overspannenheid en burn-out, lees dan ook deze blogposts:

Wil je graag meer weten over wie Gewoon Lies is, kijk zeker eens op de Over mij pagina. Zit je met een vraag of wil je graag contact met me opnemen, vul het contactformulier in en ik stuur je zo snel mogelijk een mailtje terug.

Geen enkel nieuws missen, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Gewoon Lies en ontvang een mailtje telkens een nieuwe blogpost online komt.

Volg me ook op:

Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.