Meteen naar de inhoud
#onsmoeder

Book Review: #onsmoeder

Sinds een tijdje heb ik een oude passie van mezelf terug gevonden, namelijk boeken lezen. Tegenwoordig verslind ik dus opnieuw boeken, zowel fictie als non-fictie. In de rubriek ‘Book Review’ deel ik regelmatig mijn review van een boek waarvan ik denk dat het ook jou kan inspireren of iets bijbrengen. Deze keer is het de beurt aan het boek #onsmoeder van Hanne Luyten.

Vorige jaar las ik het boek #nietaankindengezinverklappen, het eerste boek van Hanne Luyten. Een zéér herkenbaar boek over het moederschap dat zalig is om te lezen, vol met anekdotes en flaters, overgoten met een sausje humor en afgedekt met een bodemloos vat van liefde voor haar kinderen. Ik schreef er destijds deze review over. Toen ik zag dat Hanne Luyten een nieuw boek uitbracht, #onsmoeder, moest ik dat dus gewoon lezen!

Wie is Hanne Luyten?

Hanne Luyten is een mama van drie jonge kinderen die het moederschap neemt zoals het komt. Ze gaat daarbij meer dan eens roemloos ten onder, net zoals andere jonge moeders. Ze noemt haarzelf dan ook geen ploetermoeder, maar een loedermoeder.

Hanne omschrijft zichzelf als een “per ongeluk schrijfster”. Ze heeft ondertussen drie boeken op haar naam staan. Naast de boeken #nietaankindengezinverklappen en #onsmoeder over het moederschap schreef ze het kinderboek “Het huis met de gele deur“, een prachtig vertelboek op rijm. Ze bracht ook een scheurkalender uit, gevuld met anekdotes die ze tijdens haar lezingen opving.

De generatiekloof en Moeder zijn

In dit boek schrijft Hanne opnieuw over datgene wat haar het nauwst aan het hart ligt, het moederschap. Dit keer doet ze dit samen met diegene van wie zij een moeder maakte, haar eigen moeder, Anne Van Houtven. Beide moeders geven over verschillende onderwerpen en onderdelen van het moederschap hun eigen mening, over de generatiekloof heen.

Zowel Hanne als haar moeder delen afzonderlijk hun mening over vijftien onderwerpen die te maken hebben met het moederschap. Het is zo leuk en herkenbaar om te lezen hoe beide generaties zo verschillend, maar toch ook zo gelijk denken.

Ook hier weer is de humor die zo typerend is voor Hanne – en ook voor haar moeder blijkbaar – rijkelijk aanwezig in het boek, wat het heel luchtig maakt om te lezen.

Spelen met kinderen

In haar boek #nietaankindengezinverklappen doorbreekt Hanne een taboe als ze vertelt dat ze niet graag zwanger was. Net zoals ikzelf, haatte Hanne het om zwanger te zijn. Dat luidop zeggen was een hele stap voor mij maar dankzij haar boek maakte Hanne het een stuk makkelijker.

En ook in dit boek vond ik zo een herkenbaar en taboe doorbrekend stuk!

“Ik vind het moeilijk om met mijn kinderen te spelen. There. Het is eruit.
Ik vind spelen met mijn kinderen lastig.”

Hanne Luyten

There. Het is eruit. Ik vind het ook moeilijk om met mijn kinderen te spelen. Ik zie ze super graag, en ik doe graag activiteiten met hun. Maar echt spelen met mijn kinderen, nee dat vind ik niet leuk. There, I said it!

Hanne geeft ook nog een heel goed voorbeeld waarom gezelschapsspelletjes met 3 kinderen spelen een ware hel kan zijn.

“Waarom ik gezelschapsspelletjes spelen lastig vind? Ik kan daar kort in zijn: Mediumkind probeer tmet de dobbelsteen altijd pionnen omver te gooien, Maxikind flipt daar dan van en beleeft inzinking na inzinking en Minikind boycot de rest van het spel, terwijl moeder inzinkingen opvangt, pionnen en het kleine restje sanity dat ze ergens nog heeft, hopeloos bij elkaar probeert te zoeken.”

Hanne Luyten

Miskramen en lockdown’s

Naast de ietwat grappige delen in het boek hebben Hanne en haar moeder het ook over serieuze onderwerpen. Zoals het overleven van een lockdown met kinderen. Weet je nog, die allereerste lockdown? Die lockdown die zomaar uit het niets kwam? Ja die periode met thuisonderwijs, die we liefst zo snel mogelijk willen vergeten!

De Hanne die er enorm van overtuigd was dat ze in volle lockdown schema’s zou gaan volgen met de kinderen? Die heeft toch zeker 36 uur op de weegschaal staan springen, maar dan werd ze er door mijn mentale gezondheid genadeloos afgeknikkerd. Saluutjes, tot nooit meer en groetjes aan de rest, jij gekkin!

Hanne Luytenet

In tegenstelling tot Hanne hield ik me wel aan regeltjes en schema’s tijdens die lockdown en alle volgende. Op onze chauffage hing een dagschema met regels en mijn kinderen hadden deugd hiervan. Voor mij was het omgekeerde waar, mijn mentale gezondheid was de schema’s en regeltjes bijzonder dankbaar 🙂

Ook andere gevoelige onderwerpen worden in het boek niet doodgezwegen. Zoals bijvoorbeeld het verwerken van een miskraam.

Mijn collega’s wisten nog niet dat ik opnieuw zwanger was, maar ik droep op dat moment wel nog een kindje-dat-nooit-zou-worden in mij.

Hanne Luyten

Mijn eigen miskraam dateert van 2011. Nu, 10 jaar later, heb ik er geen probleem meer mee om over te vertellen. Toch weten niet veel mensen in mijn omgeving van mijn miskraam tussen mijn eerste en mijn tweede kind. Na 8 weken en een kloppend hartje moesten we afscheid nemen van ons bijna-tweede kindje door middel van een operatieve ingreep. Mijn wereld stortte op dat moment in.

#onsmoeder: een must-read

#onsmoeder

Ik zal niet snel een boek als een must-read bestempelen. Maar voor moeders van mijn leeftijd is dit boek dat toch echt wel!

Zoek je nog een een kerstcadeau’tje voor jezelf, twijfel niet en zet #onsmoeder op je kerstlijstje of geef het jezelf als sinterklaas cadeau’tje. Het boek is een ideale traktatie om tijdens een rustige avond met een glaasje wijn onder een dekentje te kruipen en te ontsnappen aan de chaos van alle dag.

Lees ook mijn andere Book Reviews:

Wil je graag meer weten over wie Gewoon Lies is, kijk zeker eens op de Over mij pagina. Zit je met een vraag of wil je graag contact met me opnemen, vul het contactformulier in en ik stuur je zo snel mogelijk een mailtje terug.

Geen enkel nieuws missen, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Gewoon Lies en ontvang een mailtje telkens een nieuwe blogpost online komt.

Volg me ook op:

2 reacties op “Book Review: #onsmoeder”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: