Meteen naar de inhoud
opgeruimd op het werk

Book Review: Opgeruimd op het werk

Sinds een tijdje heb ik een oude passie van mezelf terug gevonden, namelijk boeken lezen. Tegenwoordig verslind ik dus opnieuw boeken, zowel fictie als non-fictie. In de rubriek ‘Book Review’ deel ik regelmatig mijn review over een boek waarvan ik denk dat het ook jou kan inspireren of iets bijbrengen. Vandaag is het de beurt aan “Opgeruimd op het werk” van Marie Kondo en Scott Sonenshein.

“Opgeruimd op het werk” is een boek van de befaamde opruim goeroe Marie Kondo over opruimen op het werk en hoe dit je helpt ruimte te maken voor werk dat er echt toe doet. Voor dit boek werkte ze samen met organisatiepsycholoog Scott Sonenshein om aan de hand van de wereldberoemde KonMari-methode rommel op de werkplek te elimineren.

Wie zijn Marie Kondo en Scott Sonenshein?

Marie Kondo is een Japanse bestsellerauteur en uitvinder van de KonMari opruim- en organisatie methode. In 2015 werd ze uitgeroepen door het Amerikaanse weekblad ‘Time’ tot één van de 100 meest invloedrijke mensen van 2015. Op Netflix heeft ze zelfs haar eigen serie waarin ze deelnemers helpt met het opruimen van hun huis.

Scott Sonenshein is een organisatiepsycholoog en auteur van het boek Stretch, Unlock the Power of Less -and Achieve More Than You Ever Imagined. Hij doet onderzoek naar verander- en beslisprocessen, creativiteit, persoonlijke groei en invloed.

KonMari methode

Het boek “Opgeruimd op het werk” start met het opruimen van tastbare dingen op de werkvloer met de befaamde KonMari methode. In dit deel wordt het opruimen van boeken, papier en komono besproken. Komono is een restcategorie waar alles onder valt dat niet in één van de andere categorieën behoort. De hoofstukken worden geïllustreerd door herkenbare voorbeelden. De KonMari methode is gebaseerd op de vraag “Word ik hier blij van?” om te bepalen of je iets gaat bijhouden of weggooien.

opgeruimd op het werk

Beslissingen opruimen

Het tweede gedeelte van het boek, geschreven door Scott Sonenshein, gaat over het opruimen van niet-tastbare dingen. Zo komen digitale documenten, tijd, vergaderingen, etc. voorbij. Eén van de categorieën die hij bespreek zijn beslissingen. Het werd me tijdens het lezen van dit hoofdstuk maar weer eens duidelijk hoe het steeds maar moeten maken van beslissingen ons veel stress bezorgt.

Scott pleit ervoor om te bepalen hoe belangrijk een beslissing is. Beslissingen waar weinig van afhangt moet je zoveel mogelijk op automatische piloot laten werken. Dit kan je doen door bijvoorbeeld te kiezen voor routines of dingen automatiseren. In het boek wordt het voorbeeld van Apple topman Stee Jobs gegevens. Hij heeft zijn kleerkast volledig geautomatiseerd door altijd hetzelfde te dragen.

Als je denkt dat het resultaat van een beslissing niet echt iets zal uitmaken, besteed dan niet te veel tijd aan het nemen ervan.

Scott Sonenshein

Een andere stelling waar de auteur voor pleit is dat je de overtuiging moet kwijt raken dat je altijd de perfecte beslissing moet nemen. Een goed-genoeg beslissing is meestal voldoende. Zo verspil je geen tijd die je beter aan andere activiteiten kan besteden.

Goed is goed genoeg voor de meeste beslissingen

Scott Sonenshein

Opruimen op het werk

Mij bracht het boek niet veel vernieuwends. Ik kende de KonMari methode al, maar ben er geen enorme fan van. De hoofdstukken geschreven door Scott Sonenshein gingen niet erg in detail en bleven wat high-level. Enkel het gedeelte over beslissingen deed me even stilstaan bij de invloed het nemen van beslissingen op hoe we ons voelen. Tijdens mijn burn-out bijvoorbeeld lukte het mij zelf niet meer om simpele beslissingen te nemen, zoals wat te eten.

Het boek dat in 2020 uitkwam is te koop als paperback voor 20,99 €. Moest je het boek willen kopen, zou je me een groot plezier doen om het te kopen via deze link. Ik ontvang een kleine bijdrage voor elke aankoop via deze link om mijn blog mee te onderhouden.

Lees ook mijn andere Book Reviews:

Wil je graag meer weten over wie Gewoon Lies is, kijk zeker eens op de Over mij pagina. Zit je met een vraag of wil je graag contact met me opnemen, vul het contactformulier in en ik stuur je zo snel mogelijk een mailtje terug.

Geen enkel nieuws missen, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Gewoon Lies en ontvang een mailtje telkens een nieuwe blogpost online komt.

Volg me ook op:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: