Meteen naar de inhoud
woman doing hand heart sign

5 Praktische tips om het leven makkelijker te maken

Met mijn blog wil ik graag tips en inspiratie met jullie delen om het leven makkelijker te maken en efficiënter te organiseren. Vandaar dat ik het tijd vond om wat concrete tips met jullie te delen over hoe ik de afgelopen jaren het leven makkelijker heb gemaakt voor mezelf.

Gewoon Lies wil iedereen die het gevoel heeft achter alles aan te hollen inspireren en helpen om het leven makkelijker te maken en efficiënter te organiseren. Om op die manier meer tijd te hebben om te genieten van het leven.

Missie Gewoon Lies

1. Stel minder hoge eisen aan jezelf

Het hoeft niet altijd perfect te zijn!

Ben jij net als mij een perfectionist? Dan is het hoog tijd om jezelf te leren tevreden te zijn met een “goed genoeg” resultaat.

Tips om het leven makkelijker te maken

Streven naar perfectie kost heel veel energie en het brengt stress en frustratie met zich mee. Als we tevreden leren zijn met iets minder zijn we in staat om meer van het leven te genieten.

Ga niet nog een keer extra stofzuigen als je de volgende keer bezoek over de vloer krijgt. Koop een leuke cake voor wanneer je kinderen trakteren op school in plaats van zelf te beginnen bakken na een drukke dag. Plof vanavond gewoon in de zetel met een goed boek in plaats van die geplande work-out om het perfecte lichaam te krijgen.

Vergeet niet te genieten!

2. Besteed taken uit

Wie heeft er gezegd dat je altijd alles zelf moet doen?

Iedere Time Management cursus benadrukt het belang van delegeren en taken uit te besteden. Je kan niet altijd alles zelf doen. De meesten van ons leren dit met vallen en opstaan toe te passen in ons werk. Maar waarom dit ook niet bij je thuis gaan toepassen?

Het meest voor de hand liggende voorbeeld van taken uitbesteden in je privéleven is ongetwijfeld de poetshulp met dienstencheques. Deze komt iedere week bijvoorbeeld 4 uurtjes je huis poetsen, de strijk doen, etc.

Maar er zijn best nog wel wat anderen taken die je kan uitbesteden. Denk aan boodschappen doen. Bijna alle grootwarenhuizen bieden tegenwoordig een afhaalservice. Ik doe al jaren wekelijks beroep op Collect&Go van de Colruyt. Zelf gaan winkelen kost mij enorm veel energie, energie die ik nodig heb voor andere, belangrijke taken. Vandaar dat ik graag 5,50€ per week uitgeef om mijn boodschappen voor mij klaar te laten zetten. Bovendien spaar ik dit bedrag meestal uit door niet zelf langs de rekken te lopen en vanalles te kopen dat ik niet nodig heb.

Bedenk eens welke (huishoudelijke) taken jij echt niet graag uitvoert. Waar jij al je energie door verliest of waar jij slecht gezind van wordt. Dat zijn de klusjes die jij moet uitbesteden! Word jij al moe als je denkt aan het wassen van de ramen of de auto? Ga langs de carwash en laat een paar keer per jaar een ramenwasser over de vloer komen.

Hou je niet van shoppen? Bij online kledingwinkels als Zalando en de Bijenkorf kan je complete outfits voor je laten samenstellen en opsturen. Op basis van jouw ingevulde voorkeuren selecteert een stylist een aantal kledingstukken. Dit advies is meestal gratis en je betaalt alleen voor de kleding die je koopt, de rest stuur je gewoon terug.

3. Automatiseer vervelende taken

Wist je dat je bepaalde huishoudelijke taken ook kan automatiseren? Wij hebben zelf een robotstofzuiger en een dweilsysteem en ik kan me geen leven meer zonder voorstellen. Je kan deze robots programmeren om bijvoorbeeld ’s nachts de woonruimte eerste te stofzuigen en nadien te dweilen.

Voor we gaan slapen zetten we alles omhoog en ’s ochtends is onze woonkamer weer proper. De robotstofzuiger kan perfect over tapijten trouwens. En nog een voordeel, het zorgt ervoor dat je je huis opgeruimd houdt. Anders kan de stofzuiger namelijk niet door. En een opgeruimd huis zorgt voor rust in je hoofd!

Als je even zoekt vind je nog wel meer taken die je kan automatiseren. Er bestaan bijvoorbeeld ook al robots om je vensters te wassen. Deze zuigt zich vast aan het glas en begint dan te bewegen over je raam. Of denk aan de Thermomix, een multifunctionele keukenmachine waarbij koken kinderspel wordt.

Maar ik heb hier geen Budget voor!

Als je nu denkt, allemaal goed en wel, maar ik heb het geld niet om huishoudelijke taken uit te besteden of robots te kopen. Dan zou ik je toch aanraden om jezelf de vraag te stellen of dat wel degelijk klopt. Heb je het geld niet of wil je het geld daar niet aan geven? Hoeveel heeft je smartphone waarmee je dit artikel leest gekost? Ik durf te wedden dat je voor dat geld al een degelijke robotstofzuiger hebt.

In het leven moeten we aldoor keuzes maken. Kiezen waar we ons geld aan uitgeven. Als we uit eten gaan kunnen we datzelfde geld niet meer uitgeven aan nieuwe kleren. Ieder maakt zijn eigen keuzes op basis van wat hij/zij belangrijk vindt in zijn leven. Vind jij het belangrijk om meer tijd over te houden, waardoor het leven makkelijker wordt?

Een vraag die je jezelf kan stellen is ook “Wat is jouw tijd je waard?”. Je kan naast je geld, ook je tijd maar aan één ding tegelijk besteden. De uren dat jij je huis aan het poetsen bent kan je niet op een leuke manier besteden met je kinderen. Het uur dat jij na het werk door de winkel loopt voor je boodschappen ben je later thuis en maakt de avondrush onaangenamer dan het had kunnen zijn.

Note: Ik wil met mijn mening niemand voor de borst stoten. Ik ben me er wel degelijk van bewust dat er gezinnen zijn die amper rondkomen en dus niets hebben aan de tips die ik hierboven geef.

4. Creëer routines

Goede routines maken het leven makkelijker!

Routines geven je rust in je hoofd. Je hebt minder te onthouden en je moet minder beslissingen nemen. Als je eenmaal een goed werkende routine hebt kun je alle dingen die je tijdens je routine doet niet meer vergeten. Je hoeft niet meer aan de taken of je die dingen moet doet, wanneer je ze moet doen en wanneer je ze laatst gedaan hebt.

Omdat je niet meer hoeft na te denken bij deze dingen en geen keuzes meer moet maken bespaar je tijd. Tijd die je aan andere, leukere en belangrijkere dingen kan besteden.

Creëer voor jezelf een goede dagelijkse routine. Voor welke routine jij kiest bepaal je helemaal zelf. Het overnemen van andermans routines heeft weinig zijn, omdat ze bij jou moeten passen en jou tot dienst moeten zijn.

Is het voor jou bijvoorbeeld belangrijk om dagelijks even te gaan wandelen om je hoofd leeg te maken, maar kom je er maar niet toe. Pas een korte wandeling in tijdens je lunchpauze. In het begin ga je jezelf hieraan iedere dag opnieuw moeten herinneren en motiveren. Maar na een tijdje zit het zo verankerd in je dagelijkse routine dat je iedere middag gaat wandelen zonder erbij stil te staan.

Dit kan ook zo zijn voor een meditatie in de ochtend, een reflectie moment voor het slapen gaan, iedere middag voor het lunchen het afwasmachine leegmaken, het eerste uur van je dag geen mail of social media lezen, en ga zo maar door.

Meer weten over het nut van een goede avond- en ochtendroutine, lees mijn blogpost “Naar een rustige ochtend in 2 eenvoudige stappen‘.

5. Plannen

Als je het gevoel hebt dat je geleefd wordt, dat je steeds weer verzandt in de waan van de dag, je geen controle hebt over wat er allemaal gebeurt in je leven, dan is het hoog tijd om te beginnen plannen!

Tips om het leven makkelijker te maken

Een planning geeft je richting, een doel. Het zorgt ervoor dat jij met de juiste dingen bezig bent. Die dingen die jou dichter bij je doel brengen, bij wat jij belangrijk vindt. In plaats van dagelijks in de waan van de dag te werken ga je op voorhand even stilstaan. Dit zorgt niet alleen voor minder stress en rust in je hoofd, maar ook dat je meer gedaan krijgt.

Hoe je gaat plannen, via een tool, op papier, een bullet journal, …. of over welke periode je liefst plan, dagelijks, wekelijks of maandelijks, dat bepaal je zelf. Kies iets dat bij jou past, waar jij je goed bij voelt. Het belangrijkste is dat je stil staat bij wat jij belangrijk vindt en wat jij wil bereiken en hierop altijd terugvalt bij het maken of aanpassen van je planning. Op deze manier neem je verantwoordelijkheid voor je eigen leven en wat jij gaat bereiken.

Maar wat dan met spontaniteit?

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat plannen en spontaniteit niet samengaan, dat het tegenpolen zijn. Ik denk daar anders over. Spontaniteit ontstaat door last-minute je planning aan te passen. Maar het voordeel van een plan te hebben is dat je bewustere keuzes zal maken om je plannen aan te passen. Past dit spontaan idee in mijn leven, in het verwezenlijken van mijn doelen? Goed zo! Plannen aangepast.

Wil je graag meer weten over wie Gewoon Lies is, kijk zeker eens op de Over mij pagina. Zit je met een vraag of wil je graag contact met me opnemen, vul het contactformulier in en ik stuur je zo snel mogelijk een mailtje terug.

Geen enkel nieuws missen, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Gewoon Lies en ontvang een mailtje telkens een nieuwe blogpost online komt.

Volg me ook op:

Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: