Meteen naar de inhoud
girl in white long sleeve shirt and black skirt sitting on swing during day time

Verveling bij kinderen. Hoe pak je dit aan? Mijn 5 beste tips tegen verveling!

De volgende vakantie komt er weer aan. Nog steeds zijn we met z’n allen aan huis gekluisterd door het grote C-woord. Geen uitstapjes, geen buitenschoolse activiteiten, geen speeldates, … . Daarbij komt nog eens de extreme koude waar we de afgelopen dagen mee te maken hebben, waardoor naar buiten gaan ook niet meer zo aantrekkelijk is. Logisch dus dat je kinderen zich gaan vervelen. Zit je met je handen in haar om je kinderen bezig te houden, lees dan zeker verder! Ik deel met jou mijn 5 beste tips tegen verveling.

Waarom vervelen?

Alvorens ik mijn tips tegen verveling met je deel wil ik toch ook even benadrukken dat kinderen zich mogen vervelen. Het is zelfs belangrijk dat kinderen zich af en toe vervelen, dit is goed voor hun ontwikkeling. Waarom dit zo is lees je in dit artikel.

Laat je kind zelf verantwoordelijkheid nemen en iets leuk bedenken, in plaats van dat wij als ouders hun altijd maar bezig houden.

Als jij als ouder er altijd voor zorgt dat je kind bezig is gaat je kind dit van je blijven verwachten. Ook als het groter is en jij vindt dat je kind best wat zelfstandiger kan zijn. Laat je kind dus ook al op jonge leeftijd af en toe alleen spelen en zich vervelen.

Uiteraard is het niet de bedoeling om je kind ganse dagen aan zijn of haar lot over te laten, maar vergeet niet dat je als ouder niet verantwoordelijk bent voor de verveling van je kind.

Toch kan het af en toe helpen om je kinderen een beetje te stimuleren of tips aan te reiken hoe ze hun tijd kunnen invullen. Daarom volgen mijn 5 beste tips tegen verveling die bij ons thuis het meeste succes hebben.

Je bent als ouder niet verantwoordelijk voor de verveling van je kind!

Mijn 5 beste tips tegen verveling

1. Maak een ideeënpot

De tip die bij ons thuis het vaakst gebruikt wordt is de ideeënpot. Een idee van mijn oudste zoon tijdens de eerste lockdown. We bedachten samen dingen die ze kunnen doen wanneer ze zich vervelen. Met pen en papier in de aanslag en noteerden alle ideeën op kleine papiertjes en staken al onze idee’tjes in een grote pot.

In de pot belandden onder andere puzzelen, knutselen, lezen, etc. Maar ook speelgoed dat niet zo héél vaak meer uit de kast kwam, zoals Gravitrax of Smartgames. Op vraag van de kinderen kwam er ook schermtijd – tablet of Playstation bij ons – in de pot. En als tegenhanger voorzag ik huiswerk maken of blaadjes in een werkboekje maken.

tips tegen verveling - ideeënpot

Er werden ook afspraken gemaakt rond het gebruik van de ideeënpot. Zoals bijvoorbeeld wie een activiteit niet uitvoert mag die dag geen nieuwe activiteit meer uit de pot trekken. Of iedere activiteit mag maar 1x getrokken worden, per kind uiteraard.

Er wordt alleen maar een activiteit getrokken als mama de papiertjes eerst heeft geschud, want ze zijn inventief hoor, die kinders van mij :-). Zo ontdekte ik deze zomer een klein scheurtje in het papiertje met schermtijd, waardoor mijn oudste zoon wel opvallend vaak schermtijd trok. We spraken ook een tijdspanne af, ze moeten iedere activiteit minstens 15 minuten uitvoeren.

Wanneer de kinderen zich nu vervelen komen ze met de ideeënpot naar me toe om een activiteit te trekken. Sindsdien nooit meer gezeur van de kinderen dat ze zich vervelen, zalig!

2. Ruim de speelgoedkast op

Een regenachtige namiddag, tijd om de speel- of slaapkamer onder handen te nemen. Ga samen je kind aan de slag om al het speelgoed op te ruimen. Haal alles uit de kasten en begin met sorteren. Alles wat stuk is gooi je weg, hetgeen ze niet meer nodig hebben leg je apart en al de rest sorteer je per soort. Vervolgens kan alle speelgoed mooi opgeruimd terug in de kasten verdeeld worden.

De speelgoedstukken die ze niet meer nodig hebben plaats je vervolgens op Facebook Marketplace of andere verkoopsites. Zo verdienen jullie samen nog een zakcentje met opruimen. Bij ons verdwijnt de opbrengst van verkocht speelgoed in een apart spaarpotje dat we gebruiken voor leuke uitstapjes met de kinderen, of voor een nieuw leuk speelgoed. Vorige zomer gingen we zo naar de dierentuin en twee jaar geleden spaarden we zelfs een trampoline bij elkaar!

Wedden dat de kinderen tijdens het opruimen speelgoed tegenkomen waarvan ze niet meer wisten dat ze het hadden? Gegarandeerd weer enkele uurtjes speelplezier!

3. Ga naar de bibliotheek

Op dit moment zijn de bibliotheken (nog) open, dus mijn volgende tip: maak een uitstapje met je kinderen naar de bibliotheek. Ten eerste ben je even van huis weg, het breekt de dag om even een klein uitstapje te maken. Maar belangrijker, de kinderen kunnen naar hartenlust boeken bekijken en uitkiezen. Bepaal vooraf hoeveel boekjes, strips en/of DVD’s ze mogen kiezen. Wedden dat als je thuiskomt je kids een tijdje zoet zijn met al het nieuwe materiaal?

tips tegen verveling - bibliotiheek

Wist je dat een uitleenkaart van de bibliotheek gratis is voor kinderen tot 18 jaar. Vanaf 18 jaar betaal je slechts 5€ per jaar, dus misschien ook een ideetje voor jezelf om eens een boek uit te lenen en te genieten van een goed boek terwijl de kinderen zich ‘vervelen’ 🙂

4. Bekijk foto’s van vroeger

Wist je dat kinderen uren zoet kunnen zijn met het kijken naar foto’s en videofragmentjes van toen ze klein waren? Hier worden de foto’s van hun geboorte en andere belangrijke momenten regelmatig bekeken en alle drie hangen ze aan mijn lippen om de bijhorende verhaaltjes te luisteren.

Tegenwoordig kan je met de meeste TV’s zelfs je foto’s in een diashow op je TV afspelen en gezellig in de zetel kruipen met je kroost, herinneringen ophalen, anekdotes vertellen en lachen met de gekke bekken die ze als baby trokken. Perfect recept voor wat extra liefde en warme!

5. Spreek een tijd af

Als laatste tip voor als je echt wat tijd nodig hebt om wat werk gedaan te krijgen. Beloof je kind om samen iets leuks te doen als het zich eerst even alleen kan bezighouden. Spreek een tijd af, afhankelijk van de leeftijd van je kind, waarin je kind zich zonder jou moet zien te redden. Na die tijd kan je je kind belonen en een vooraf afgesproken spelletje spelen of boekje lezen. Hierna kan je het ritueel herhalen en kan jij weer even verder met je werk.

In mijn ervaring werken deze afspraken héél goed als je kinderen op voorhand goed uitlegt wat de bedoeling is en wat ze kunnen verwachten. En dit kan al van heel jonge leeftijd.

Het werkt ook fijn als je meerdere kinderen hebt. Ze moeten al zo vaak samen spelen en jouw aandacht delen. Is het dan niet fijn om hun even wat 1-op-1 aandacht te geven? Spreek af om bijvoorbeeld voor 20 minuten met ieder kind apart te spelen. De andere kinderen mogen je tijdens die tijd niet lastigvallen en moeten wachten op hun beurt.

Welke tips tegen verveling ga jij als eerste uitproberen tijdens de krokusvakantie? Laat het even weten in de reacties onderaan!

Wil je graag meer weten over wie Gewoon Lies is, kijk zeker eens op de Over mij pagina. Zit je met een vraag of wil je graag contact met me opnemen, vul het contactformulier in en ik stuur je zo snel mogelijk een mailtje terug.

Volg me ook op:

Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: