Meteen naar de inhoud
Je kind kan het zelf

Book review: Je kind kan het zelf

Sinds een tijdje heb ik een oude passie van mezelf terug gevonden, boeken lezen. Zowel fictie als non-fictie. In de rubriek ‘Book Review’ deel ik regelmatig mijn inzichten over een boek waarvan ik denk dat het ook jou kan inspireren of iets bijbrengen. Vandaag is het de beurt aan het boek “Je kind kan het zelf“, een boek over zelfredzaamheid van kinderen.

Tijdens het opruimen van mijn boekenkast in de kerstvakantie kwam ik het boek “Je kind kan het zelf” van Marijke Bisschop en Theo Compernolle tegen. Jaren geleden kocht ik dit boek en ik herinnerde me dat het door dit boek was dat ik besloot mijn kinderen niet meer alles uit handen te nemen. Ik was benieuwd of ik na al die jaren nog iets kon bijleren en besloot het boek opnieuw te lezen.

Hoe stimuleer je gewenst gedrag bij een kind, en leer je ongewenst gedrag af? Hoe kun je je kind leren zelfstandiger te worden, zodat er meer tijd vrijkomt voor de leuke dingen in je relatie? In deze onverbiddelijke klassieker onder de opvoedingsboeken leer je als ouder en opvoeder kinderen zelfredzaam maken.

Boekomslag Je kind kan het zelf

Wie zijn Marijke Bisschop en Theo Compernolle?

Marijke Bisschop is pedagoge en gedragstherapeute. Ze werkte 20 jaar op de afdeling kinderpsychiatrie van het UZ Gasthuisberg in Leuven en is nu opvoeding consulente en gedragstherapeute. Marijke Bisschops schreef meerdere boeken over kinderpsychologische vraagstukken, zoals “Bouwen aan je zelfvertrouwen” waarin ze zich richt op tieners.

Theo Compernolle begon zijn loopbaan als kinderpsychiater en verdiepte zich in de neuropsychiatrie. Tegenwoordig is hij een internationaal gerespecteerd consulent op het vlak van stress in de werkcontext. Hij schreef meerdere boeken, met als bekendste de bestseller “Ontketen je brein“.

Deel 1: gewenst gedrag aanleren en ongewenst gedrag afleren

In het eerste deel van het boek “Je kind kan het zelf” leer je hoe je nieuw gedrag kan aanleren bij een kind. Er wordt ook stilgestaan bij het nut van straffen en hoe je ongewenst gedrag kan afleren zonder te straffen.

Gewenst gedrag aanleren

Nieuw gedrag kan je pas aanleren als je het in heel eenvoudige woorden kunt omschrijven. Vriendelijk zijn is bijvoorbeeld veel te vaag, maar speelgoed delen met anderen is veel concreter en kan je wel aanleren. Vervolgens moet je het gewenste gedrag opdelen in heel kleine eenvoudige stappen.

Je begint met het aanleren de verschillende stappen van het gewenst gedrag door deze stappen voor te doen. Je kind zal je dan gaan nadoen waarna jij het juiste gedrag onmiddellijk moet aanmoedigen. Aanmoedigen kan door een kusje of een knuffel, of indien je kind moeilijk leert een snoepje of speelgoedje.

Als een bepaald gedrag meteen aangemoedigd wordt, is het waarschijnlijker dat kind dit gedrag zal herhalen. In het begin moet je dus iedere keer – en onmiddellijk na het gewenste gedrag – je kind aanmoedigen.

Ongewenst gedrag afleren

Volgens de auteurs van het boek is straffen niet de juiste manier is om ongewenst gedrag af te leren. Door te straffen geef je het kind aandacht, waardoor de kans groot is dat het kind het ongewenste gedrag zal blijven herhalen.

Om ongewenst gedrag af te leren moet je het tegenovergestelde gedrag – het gewenste gedrag – aanleren. Dit wil zeggen het ongewenste gedrag volledig negeren, maar het kind wel veelvuldig aanmoedigen als het het gewenste gedrag vertoont.

Deel 2: hoe je kind opvoeden tot zelfstandigheid zonder negatief verwennen

In het tweede deel van het boek “Je kind kan het zelf” leer je hoe je zelfstandigheid kunt aanleren, zonder je kind te “verwennen”.

Het boek geef talrijke voorbeelden en tips voor zowel kleuters, peuters als lagere school kinderen. Zo is er het voorbeeld van een kleuter die weigert te eten, waar de moeder maar dingen blijft uithalen opdat het kind toch iets zou eten. Een betere strategie is om de kleuter maar 2 alternatieven aan te bieden. Wilt het geen van deze twee, dan eet het maar niet.

Verwennen = verkeerd wennen,

door te grote tederheid of door alles in te wilgen,

bederven, in de watten leggen

Marijke Bisschops

Een ander voorbeeld is het lagere schoolkind dat telkens opnieuw zijn boterhammen vergeet. De moeder vindt het zielig als haar kind geen eten heeft en brengt dus altijd zijn boterhamdoos na. Volgens de auteurs kan je dit beter niet doen. Het kind zal heus niet verhongeren en de volgende keer wel zelf denken aan zijn boterhamdoos.

Deel 3: Werkbladen

Het laatste deel van het boek bevat werkbladen met stap voor stap instructies voor dingen die je je kind kan aanleren, van zichzelf aankleden tot zindelijk worden. Alle instructies worden in zo klein mogelijke stappen getoond.

Werkbladen uit de boek Je kind kan het zelf

Voorbeeld: jezelf leren aan- en uitkleden:

  • Sok aantrekken
  • Broek aantrekken
  • T-shirt aantrekken
  • Jas aantrekken
  • T-shirt uittrekken

Ieder van deze stappen wordt opnieuw opgedeeld in aparte handelingen. Om terug te komen op het voorbeeld van de sok aantrekken, beginnen we met te leren hoe je gaat zitten, hoe je je sok vasthoudt, hoe je je sok op je teen zet en hoe je je sok over je voet trekt.

Alhoewel er zeker goede tips en waardevolle informatie te vinden is in het boek “Je kind kan het zelf” had ik bij het opnieuw lezen van het boek geen wow-gevoel meer. In de huidige tijdsgeest is het boek zelfs een beetje achterhaald. Wil je stap voor stap instructies voor het aanleren van een bepaald gedrag is het wel handig om de werkbladen te volgen.

Moest je het boek willen kopen, zou je me een groot plezier doen om dat te doen via deze link. Ik ontvang een kleine bijdrage voor elke aankoop via deze link dat ik gebruik om deze blog te onderhouden.

Lees ook mijn andere Book Reviews:

Wil je graag meer weten over wie Gewoon Lies is, kijk zeker eens op de Over mij pagina. Zit je met een vraag of wil je graag contact met me opnemen, vul het contactformulier in en ik stuur je zo snel mogelijk een mailtje terug.

Geen enkel nieuws missen, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Gewoon Lies en ontvang een mailtje telkens een nieuwe blogpost online komt.

Volg me ook op:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: