Moet ik dit nu doen

Moet ik dit nu doen? Hoe deze vraag je helpt prioriteiten te stellen

Je kent het wel, de oneindige to-do lijstjes waarbij het lijkt dat er enkel taken bijkomen en je niets kan afstrepen. Een druk gezin, het huishouden, een veeleisende job én ook nog graag wat vrije tijd voor sport, hobby’s en sociale contacten. Dit lukt nooit als je niet de juiste prioriteiten kan stellen. Om je te helpen je prioriteiten in je to-do’s te bepalen kan je jezelf bij iedere taak de vraag stellen “Moet ik dit nu doen?”.

De betekenis van de vraag “Moet ik dit nu doen?” wordt telkens anders als je de nadruk legt op de verschillende woorden. Onderstaande 5 nuances kunnen je helpen kiezen welke taak of opdracht je op dit moment zal uitvoeren. Vooral voor taken die je enkel maar energie kosten en je niets opleveren is het een handige truc.

1. MOET ik dit nu doen?

Is dit de taak die moet gebeuren nodig of is het iets dat mag? En waarom moet je het eigenlijk doen? Wat gebeurt er als je het niet doet? Vaak leggen we onszelf veel te hoge eisen op en mag het ook eens wat minder. Als het niet noodzakelijk is en je verliest er alleen maar energie door: schrappen!

Voorbeelden: ondergoed strijken, iedere dag stofzuigen

2. Moet IK dit nu doen?

Ben jij de enige die deze taak kan uitvoeren of kan je het ook aan iemand anders overlaten? Als het iets is dat je niet graag doet en iemand anders kan het ook, soms zelf beter dan jijzelf: delegeren!

Voorbeelden: de kinderen de tafel laten dekken, je partner de was mee naar boven laten nemen, poetshulp inschakelen en eten afhalen in plaats van te koken.

3. Moet ik DIT nu doen?

Is deze taak wel de juiste aanpak om tot jouw doel te komen? Moet het op deze manier? Misschien is er wel een andere manier die beter of sneller is.

Voorbeeld: je kinderen hun dictee opvragen kan je door de YouTube video van het betreffende woordpakket op te zetten (voorbeeld Tijd voor taal accent 2de leerjaar WP8).

4. Moet ik dit NU doen?

Vaak hebben we het gevoel dat een taak onmiddellijk moet gebeuren. Vooral wanneer anderen ons iets vragen. Daarom is het belangrijk om jezelf af te vragen of alles onmiddellijk moet gebeuren. Vaak kan het perfect wachten tot een later moment, wanneer het je beter uitkomt, je meer tijd en/of energie hebt.

Voorbeeld: je kinderen willen dat je een gezelschapsspelletje met hun speelt en wel nu! Als je daar nu geen tijd voor hebt kan je perfect met hun afspreken om op een later moment samen te spelen, wanneer het jou beter uitkomt.

5. Moet ik dit nu DOEN?

Gaat het hier wel om een uit te voeren actie? Moet ik hier iets mee doen? Wat gebeurt er als je de activiteit niet doet? Soms lost het probleem zichzelf op als je er wat tijd laat over gaan.

Voorbeeld: beantwoorden van mails waar je in cc staat.

Hopelijk helpen deze 5 vragen jou om prioriteiten te stellen en niet te verzuipen in je ellenlange to-do lijstje. Een andere manier om prioriteiten te stellen is het gebruik van het Eisenhower Model. Meer daarover in een volgend artikel. Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Gewoon Lies en mis geen enkel artikel meer!

Wil je graag meer weten over wie Gewoon Lies is, kijk zeker eens op de Over mij pagina. Zit je met een vraag of wil je graag contact met me opnemen, vul het contactformulier in en ik contacteer je zo snel mogelijk terug.

Volg me ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.