In een jaar in boeken wil Gewoon Lies graag met jou delen welke boeken ze in 2020 las. Het waren er welgeteld 23! En dat voor iemand die de laatste 10 jaar amper een boek vastnam, een grote overwinning. Op naar nog meer boeken in 2021!
Een oude passie herontdekt
Het jaar 2020 was voor mij niet enkel het jaar waarin ik deze blog startte, maar ook het jaar waarin ik een oude passie opnieuw ontdekte, namelijk boeken lezen. Ik zocht mijn toevlucht tot de plaatselijke bibliotheek en ontleende tal van boeken voor mezelf en voor de kinderen.
In aantocht naar Black Friday begon het te kriebelen om me een e-reader aan te schaffen. Na grondig opzoeken, vergelijken en afwegen had ik dé ideale e-reader gevonden, de Kobo Libra H2O. En ja hoor, ook mijn e-reader was in promotie tijdens Black Friday. Ik bestelde vliegensvlug en de volgende dag werd hij al geleverd.
Na een paar weken kan ik zeggen, ik kan mijn Kobo niet meer missen. Ik ben zó content van het cadeau’tje aan mezelf! Lezen ging nog nooit zo vlot, ik heb al weken amper TV gekeken maar nestel me ’s avonds gezellig in de zetel onder een dekentje met mijn e-reader.
Fictie boeken in 2020
Sophie Jackson
Deze korte reeks van Sophie Jackson laat je wegdromen in onmogelijke liefdes die mogelijk worden. Een ideal boek om even bij weg te dromen. Er is blijkbaar nog een vierde deel in de reeks ‘Samen‘. Deze staat alvast op mijn leeslijstje voor dit jaar.
Sophie Kinsella
- Shopaholic reeks: Shopaholic, Shopaholic in alle staten, Shopaholic zegt ja, Shopalicious en Shopaholic en baby.
De Shopaholic reeks met 9 boeken van Sophie Kinsella vertelt het verhaal van een Becky Bloomwood, een financieel analist die houdt van shoppen, maar verschrikkelijk slecht is met geld. In ieder boek weet ze zich dan ook serieus in de nesten te werken met haar koopverslaving. Ook dit is weer een reeks die gemakkelijk wegleest en je hoofdschuddend doet lachen.
Naast de shopaholic reeks, schreef Sophie Kinsella ook tal van andere romans. Omdat ik van haar stijl hou las ik ook enkele van deze boeken, stuk voor stuk beklemmende verhalen met de nodige humor in verwerkt.
Jill Mansell
Nog zo een auteur waar ik boeken van kan blijven lezen is Jill Mansell. Heerlijk romantische verhalen om bij weg te dromen.
Andere auteurs
- Grote kleine leugens van Liane Moriarty
Dit boek stond al een tijdje op mijn leeslijstje maar was telkens uitgeleed in de bibliotheek. Na lang genoeg wachten toch het boek te pakken gekregen en ik las het op een paar avonden uit. Het boek vertelt het verhaal van een aantal jonge moeders met ieder hun eigen leugens.
- Ik was een seksslavin, Anna Ruston
Het eerste boek dat ik las op mijn e-reader. Samen met mijn Kobo kreeg ik een maand lang gratis Kobo plus, een abonnementsformule waarbij je zoveel boeken kan lezen als je wilt. Dit boek werd aanbevollen en de titel intrigeerde me wel. De schrijfster vertelt hoe ze als 15-jarig meisje meegenomen, gevangen genomen en gebruikt werd als seksslavin. Pas 13 jaar en tal van zwangerschappen later weet ze te ontkomen. Of het verhaal waargebeurd is is niet duidelijk, want de schrijfster deed nooit aangifte bij de politie.
Non-fictie boeken in 2020
boeken over Zelfzorg

- De edele kunst van not giving a f*ck, Mark Manson
Een vlot leesbaar (zelfhulp)boek met zeer herkenbare voorbeelden. Wil je weten wat ik van dit boek vond, lees dan de review die ik erover schreef.
- De logica van geluk, Mo Gawdat
In dit boek deelt de schrijver de geluksformule die hij ontdekte na analytisch onderzoek. Mo Gawdat is ervan overtuigd dat iedereen het vermogen om gelukkig te zijn bezit, ongeacht de hindernissen op je pad, de lasten die je met je meedraagt en de beproevingen die je hebt moeten doorstaan.



- Zeg me dat ik oké ben, Marcel Hendrickx
Een helder en herkenbaar boek over perfectionisme en bevestigingsdrang. Ook over dit boek schreef ik onlangs een review.
- Ik (k)en mijn ikken, Karin Brugman, Judith Budde & Berry Collewijn
Een boek over de Voice Dialogue methode waarin je leert om anders naar jezelf te kijken en jezelf beter te begrijpen. Een prachtboek dat al een tijdje op mijn lees-lijstje stond en het boek heeft me alles behalve teleurgesteld. Een echte aanrader voor iedereen die de verschillende stemmen in zichzelf beter wil leren begrijpen.
Informatieve boeken om bij te leren
- Blogboek, Kelly Deriemaker
Ik volg Kelly Deriemaker al een tijdje op haar blog talesfromthecrib.be en de podcast Werk en Leven die ze samen met Anouck Meier van Ampersand heeft. En ik ben een grote fan! Toen ik dus ontdekte dat ze een boek over bloggen geschreven heeft kon ik het niet vlug genoeg lezen. Helemaal in de stijl van Kelly geschreven met véél tips en inspiratie.
- Bullet Journal – De handleiding, Kelly Deriemaker
Nog een boek van Kelly Deriemaker, het handboek voor Bullet Journaling. Als je nog niets kent van Bullet Journaling en je wil verdiepen in de techniek is dit boek zeker een aanrader. Het leest enorm vlot en er staan ongelooflijk veel ideeën en tips in.
boeken over Ouderschap en kinderen opvoeden



- Het opruimboek voor mijn gezin, Tina Favache
Een praktisch werkboek om samen met je gezin orde te scheppen in huis, van opruim- en routine coach Tina Favache. Wil je meer weten over de aanpak in dit boek, lees dan mijn review.
- Jij kan beter: als je kind een onderpresteerder is, Tessa Kieboom
Een boek over onderpresteerders en dan vooral bij (hoog)begaafde kinderen. Het boek trok mijn aandacht sinds we met de school van mijn kinderen in gesprek zijn hoe we de kinderen voldoende uitdaging in de klas kunnen bieden.



- #nietaankindengezinverklappen, Hanne Luyten
Over dit boek schreef ik recent nog een review en is volgens mij een MUST-READ voor elke jonge moeder!
- Meer dan intelligent, Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx
Een boek over hoogbegaafdheid en de vele valkuilen (embodios) die hoogbegaafde kinderen en volwassenen kunnen tegenkomen en hun weerhouden van hun intellectueel talent te benutten. Een zeer interessant boek voor wie geïnteresseerd is in deze materie. Als mama heeft het me enkele nieuwe waardevolle inzichten gegeven.
To-read in 2021
Welke boeken las jij in 2020 en kan je aanraden? Laat het zeker weten! Ik ben altijd op zoek naar nieuwe inspiratie. Hieronder een greep uit de boeken die al op mijn lees-lijstje voor 2021 staan:
Fictie
- De volgende boeken uit de Shopaholic reeks uiteraard
- Samen, Sophie Jackson
- Wij twee, Nicholas Sparks
- A walk to remember, Nicholas Sparks
- Achter gesloten deuren, B.A Paris
- Laat me los, Anja Feliers
- Alles voor jou, Liane Moriarty
En misschien nog wat boeken van Jill Mansell, Jennifer L. Armentrout en Sophie Kinsella.
Non-fictie
- Houd me vast, Sue Johnson: een boek over relaties en verbondenheid, waar ik al eens eerder in begon en dit jaar wil uitlezen
- Diep werk, Call Newport: om me te helpen focussen en prodcutiever te worden
- Een werkweek van 4u, Timothy Ferriss: dit boek is me zo vaak aangeraden dat ik het eindelijk ook eens wil lezen
- Mild ouderschap, Nina Mouton: een boek over ouderschap kan er altijd nog bij 🙂
- De introverte moeder, Shirley Visser: over het begrip ‘introvert ouderschap’ schreef ik onlangs nog een artikel: Introvert ouderschap, wat is het en wat betekent het voor mij als moeder
- Stil, Susan Cain: nog een boek over introversie
- Minder moeten, meer leven, Annemiek Leclaire: een boek over meer rust, plezier en betekenis in je leven
En nog zo vele anderen! Hou deze blog zeker in de gaten voor een review van de boeken die ik te goed vind om niet te delen. Of schrijf je in op de nieuwsbrief om niets te missen.
Wil je graag meer weten over wie Gewoon Lies is, kijk zeker eens op de Over mij pagina. Zit je met een vraag of wil je graag contact met me opnemen, vul het contactformulier in en ik contacteer je zo snel mogelijk terug.
Volg me ook: