Meteen naar de inhoud
Leven zonder filter

Book review: Leven zonder filter

Sinds een tijdje heb ik een oude passie van mezelf terug gevonden, namelijk boeken lezen. Tegenwoordig verslind ik dus opnieuw boeken, zowel fictie als non-fictie. In de rubriek ‘Book Review’ deel ik regelmatig mijn review over een boek waarvan ik denk dat het ook jou kan inspireren of iets bijbrengen. Deze keer is het de beurt aan het boek Leven zonder filter – Mijn ervaring met hoogsensitiviteit van Fleur Van Groningen.

Een boek over hoogsensitiviteit waarbij de schrijfster haar eigen levensverhaal deelt en de rol die haar hoogsensitiviteit daarin speelt. Het boek verscheen in 2017 en werd al snel een bestseller. Ondertussen is het door Standaard Boekhandel opgenomen in hun lijst van klassiekers.

Leven zonder filter

WIE IS FLEUR VAN GRONINGEN?

Fleur van Groningen is cartoonist, columnist, journalist en auteur. Daarnaast is ze ook hoogsensitief. Als huiscolumniste van Het Nieuwsblad Magazine en de Vlaamse editie van Psychologies Magazine inspireert ze mensen met haar kijk op de wereld. Terwijl ze als cartoonist het kunstmagazine The Art Couch opfleurt. In het verleden schreef en/of tekende Fleur ook voor onder andere Ché, Goedele, Feeling, De Standaard en vele anderen.

PERSOONLIJK VERHAAL

Fleur vertelt heel openlijk over haar eigen leven en de problemen die ze op haar pad tegenkwam. Zo lezen we over het seksueel misbruik op zéér jonge leeftijd, haar tijd bij een sekte en de jarenlange depressie die ze doormaakte. Daarnaast vertelt Fleur ook hoe ze de zware periodes in haar leven overwon en iedere keer sterker terug komt.

Alhoewel het thema hoogsensitiviteit verweven zit in alles wat ze schrijft, kwam het boek voor mij niet over als een boek enkel over hoogsensitiviteit. Het boek vertelt het levensverhaal van Fleur en de zoektocht naar zichzelf. Hierbij komen thema’s zoals grenzen stellen, jezelf aanvaarden en hechtingsstijlen aan bod. Aan de andere kant is hoogsensitief iets dat je bent en wat dus je hele levensverhaal mee bepaalt.

LEVEN ZONDER FILTER

De titel van het boek “Leven zonder filter” geeft prachtig weer hoe het is om als hoogsensitief persoon door het leven te gaan. Hoogsensitief is geen aandoening, maar een eigenschap. Een karaktertrek waarbij alle prikkels zonder filter, bij je binnen komen.

Leven zonder filter details

“Niet-hoogsensitieve mensen hebben een filter die de belangrijkere informatie van de minder belangrijke informatie scheidt. Hoogsensitieve mensen hebben minder tot geen filter – hoogsensitiviteit bestaat in gradaties. Ze ontvangen veel meer zintuiglijke indrukken, hebben een rijke innerlijke wereld, voelen alles heviger en denken daar diep over na. Zo veel prikkels binnenkrijgen en telkens moeten verwerken, behoeft regelmatige rustpauzes om overprikkeling te voorkomen.”

Fleur Van Groningen

HOOGSENSITIEVE PERSONEN

Fleur komt te weten dat ze hoogsensitief is door het boek Hoogsensitieve personen van Elain Aaron te lezen. Dit is een nogal theoretisch en wetenschappelijk onderbouwd boek over hoogsensitiviteit. Zeker de moeite om te lezen als je je afvraagt of je misschien zelf ook hoogsensitief bent.

Doorheen het boek geeft Fleur veel voorbeelden hoe zij omgaat met haar sensitiviteit. Zo gebruikt ze bijvoorbeeld de metafoor van de verschillende emmertjes die kunnen overlopen bij te veel prikkels. Fleur heeft emmertjes voor sociale contacten, lawaai, zelfkritiek, schermen, omgaan met onbekenden, … . Ook probeert ze uit te leggen wat overprikkeling met je doet. Hoe alles pijn doet, je er niets meer kan hebben, niemand je kan helpen en alleen zijn het enige is dat helpt.

OVERTREDERS EN GRENZEN

Veel hoogsensitieve personen hebben moeite met het bewaken van hun grenzen en komen regelmatig zogenaamde overtreders tegen. Overtreders zijn mensen die telkens opnieuw over je grenzen gaan en jou gebruiken om zich beter te voelen. Ook Fleur is in haar leven heel wat overtreders tegen gekomen, waarover je in het boek alles te weten komt.

Het zoeken en bewaken van je eigen grenzen is sowieso voor iedereen een moeilijke opdracht. Voor hoogsensitieve personen kan dit echter een nog grotere uitdaging betekenen. Fleur weet heel goed de pijnpunten in dit proces bloot te leggen en laat zien hoe ze met vallen en opstaan toch zichzelf en haar grenzen weet te vinden

Ik heb het boek ondertussen tweemaal gelezen. De eerste keer toen ik pas wist dat ik zelf hoogsensitief ben en nu voor een tweede keer. Ook deze keer wist het boek me te raken en heb ik er nieuwe dingen uitgehaald. Zoals ik al vertelde, gaat het boek over veel meer dan hoogsensitiviteit. Ik kan het boek dus zeker aanraden, ook als je niet hoogsensitief bent.

Het boek “Leven zonder filter” is te koop als paperback voor 12,50 €. Moest je het boek willen kopen, zou je me een groot plezier doen om het te kopen via deze link. Ik ontvang een kleine bijdrage voor elke aankoop via deze link om mijn blog mee te onderhouden.

Lees ook mijn andere Book Reviews:

Wil je graag meer weten over wie Gewoon Lies is, kijk zeker eens op de Over mij pagina. Zit je met een vraag of wil je graag contact met me opnemen, vul het contactformulier in en ik contacteer je zo snel mogelijk terug.

Volg me ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: