Meteen naar de inhoud
communiefeest organiseren

Bereid je voor op de eerste communie van je kind – Hoe een perfect Communiefeest Organiseren?

Hoe bereid je je voor op de Eerste Communie van je kind? De eerste keer dat ik een communiefeest moest organiseren raakte ik overweldigd. Ik had geen idee wat er allemaal bij kwam kijken en wat ik moest regelen. Nu, na het organiseren van twee succesvolle communiefeesten, weet ik perfect hoe de voorbereiding eraan toe gaat. Daarom geef ik je in dit artikel graag een overzicht en tips voor het organiseren van een Eerste Communie. Deze gelden uiteraard ook voor een Lentefeest of een Plechtige Communie.

Communiefeest organiseren

Voorbereidingen Eerste Communie

1. FEEST: THUIS OF OP LOCATIE?

Het eerste waar je over na moet denken bij het organiseren van een communiefeest is waar je het feest wilt laten doorgaan. Als je dat gewoon thuis wilt doen – misschien de veiligste optie in deze onzekere tijden – hoef je hier verder nog niet veel voor te doen. Wil je het echter op locatie vieren, bespreek je best ruim op voorhand een feestzaal. Felbegeerde locaties moet je soms al een jaar van tevoren vastleggen.

Wie nodig je uit?

Maak alvast een lijstje met de gasten die je wil uitnodigen. Hou je het communiefeest klein en intiem met enkel de dichte familie? Of kies je voor een groot feest met de hele familie en vrienden? Hoe groot je je feest wilt zal je keuze voor een feest thuis of op locatie meebepalen.

Kinderanimatie

Zijn er veel kinderen bij? Dan voorzie je best ook wat kinderanimatie, zoals een springkasteel. Wacht ook hier niet te lang mee om te bestellen, aangezien het communie en lentefeest seizoen de drukste periode is voor bedrijven die luchtkastelen en andere kinderanimatie verhuren. Je kan er ook voor kiezen om iemand in te huren om de kinderen bezig te houden, een clown of iemand die komt grimmeren en ballonnen plooien. Bij Hidee Kinderanimatie kan je bijvoorbeeld terecht voor allerlei formules om de kinderen te animeren.

Welk eten voorzie je?

Als je gekozen hebt voor een feestlocatie kan het zijn dat hier reeds een formule voor het eten bij hoort, dan hoef je je hier uiteraard verder geen zorgen over te maken. Indien dit niet het geval is of als je het feest thuis houdt, denk je best goed op voorhand na over wat je je gasten te eten wil geven. Kies je als dessert voor het traditionele ijslam of wil je kind liever een ander dessert?

Zie je het zitten om zelf te koken, of schakel je een traiteur in? Je kan zelfs kiezen voor een kok aan huis. Denk eraan dat deze mensen meestal druk bezet zijn in de lente en leg op tijd een traiteur of kok aan huis vast als je dit wenst. Je kan ook voor een tussenoplossing kiezen, bijvoorbeeld een BBQ schotel bestellen en het vlees zelf bakken, zoals wij deden.

Feestversiering en tafeldecoratie

Vaak wordt voor een Eerste Communie met een thema gewerkt. Zo kan je bijvoorbeeld de uitnodigingen, de bedankjes en de feestdecoratie allemaal in het thema van voetbal, lego of prinsessen maken. In de AVA vind je ieder jaar verschillende thema’s waarin je tafel- en feestdecoratie kan vinden. Ook kan je dit thema doortrekken in je uitnodigingen, menukaarten en bedankjes.

2. Kleren voor de communicant

Een aantal maanden voor de gebeurtenis kan je al op zoek gaan naar een outfit voor de communicant. Vooraleer je gaat shoppen denk je best eerst na over wat jullie willen. Ga je voor een klassieke outfit met das of strikje, of ga je voor een stoere variant met jeans?

Je kan al eens samen met je kind rondneuzen op Pinterest naar voorbeelden die jullie mooi vinden. Denk ook eens na over je budget. Hoeveel wil je spenderen aan de kleren voor je kind? Ga je voor een outfit die hij/zij nog kan afdragen of maakt dat niet uit voor je? Allemaal vragen waar je best op voorhand bij stilstaat.

De eerste collecties voor feestkleding verschijnen al vanaf januari in de winkels. Typische merken voor communiekleren zijn bijvoorbeeld RTB, Red Limit, Diamante Blu, Blue Bay, Gymp, Varones, Miss Leod, etc. Deze vind je vooral in de kinderwinkels met feestkledij, zoals ZEB For Stars. Maar ook in winkelketels zoals JBC en C&A vind je bijzonder mooie feestcollectie voor je communicant.

Voorzie ook wat reserve kleren voor als de communicant tijdens het feest buiten wil spelen. Eens alle gasten aangekomen zijn en de nodige foto’s genomen zijn kan hij/zij zich omkleden en hoef je je geen zorgen te maken dat de mooie communiekleren vuil worden.

3. Fotograaf

Nog iets waar je over kan nadenken zijn de communie foto’s. Wil je samenwerken met een professionele fotograaf of ga je zelf aan de slag om wat foto’s te maken? Ken je misschien iemand uit je familie of vriendenkring die goed is met foto’s en voor jullie de communie foto’s wil maken?

Je kan samen met je kind ook al nadenken over welke foto’s je wil, in een bepaald thema, op een bepaalde locatie, binnen of buiten, … . Hiervoor kan je ook veel inspiratie vinden op Pinterest. Bespreek de opties met de fotograaf en leg alvast een datum en locatie vast voor de fotoshoot.

Communiefeest organiseren

Wil je voor de uitnodigingen al gebruik maken van één van de foto’s organiseer dan de fotoshoot vroeg genoeg zodat je tijd hebt om de uitnodigingen te (laten) maken en te versturen. Naast de fotoshoot wil je natuurlijk ook veel foto’s van de viering en het feest zelf. Tijdens de viering wordt in de meeste gemeentes een fotograaf aangesteld door de parochie, die je achteraf dan kan kopen. Tijdens het feest spreek je best op voorhand met een familielid of vriend af om voor leuke foto’s te zorgen. Want het laatste waar jij mee bezig wil zijn tijdens het feest is foto’s nemen.

4. Uitnodigingen

Bij het organiseren van een communiefeest moet je ook aan de uitnodigingen denken. Je kan kiezen voor een volledig eigen ontwerp – of dat van je fotograaf – maar je kan ook standaard ontwerpen gebruiken. Kijk maar eens op de sites van Smartphoto of Albelli. Ook via de AVA kan je uitnodigingen laten maken, vaak zelfs in de verschillende thema’s van tafeldecoratie en feestversiering die ze er verkopen.

Als je een foto van de communicant wil gebruiken op de uitnodiging kan je ofwel een foto van de fotoshoot gebruiken, maar je kan ook een gewone foto die je zelf maakt gebruiken. Kijk maar eens rond op Pinterest, je vindt honderden voorbeelden.

Als je lang op voorhand al een save-the-date geeft aan je gasten hoeft de uitnodiging niet zo heel lang op voorhand klaar te zijn. Een save-the-date kan ook via een sms’je. Heeft de communicant bepaalde wensen als cadeau, kan je altijd een cadeautip meegeven op de uitnodiging. Hij/zij kan bijvoorbeeld geld vragen om samen te leggen voor een spelconsole of een nieuwe fiets.

5. Bedankjes en Cadeau’s

Welke bedankjes wil je de gasten meegeven na afloop van het feest? Je kan kiezen voor het traditionele communiekaartje (met foto) of je kan er ook een klein cadeautje als bedankje bij doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan doopsuiker of snoepjes, eventueel aangevuld met een sleutelhanger of iets anders.

Communiefeest organiseren

Voor de meter en peter wordt meestal voor een speciaal aandenken gekozen. Ik heb bijvoorbeeld gepersonaliseerde cadeaus laten maken met foto’s van de communicant op Tadaaz.

6. Waar nog aan denken?

Als je al het bovenstaande gepland of geregeld hebt, mag je jezelf een schouderklop geven. Je bent goed op weg om een geslaagd communiefeest te organiseren. Hieronder nog enkele kleine dingen waar je aan moet denken.

Kapper

Uiteraard wil je graag dat jouw communicant er op zijn paasbest bijloopt op zijn communie. Als het nodig is om de ochtend zelf nog even bij de kapper langs te gaan, leg dit zeker een aantal weken op voorhand vast. Maar denk ook aan een knipbeurt een paar dagen voor de grote dag. Voor meisjes wordt dan ook vaak een proefkapsel gemaakt. En vergeet jezelf en de ander gezinsleden niet!

Cadeau voor communicant

Heb je zelf al nagedacht of je je zoon/dochter een speciaal aandenken of cadeau wilt schenken? Vaak wordt bijvoorbeeld een horloge of oorbellen cadeau gedaan door de (groot)ouders die de communicant op de dag zelf draagt.

Verlof voor voorbereidingen

Leg op tijd je verlof vast voor en na de dag van de Eerste Communie en het feest als je hier nood aan hebt. Zeker als je het feest thuis organiseert. Zo kom je op het laatste moment niet voor verassingen te staan en heb je voldoende tijd om het feest voor te bereiden en nadien alles weer op te ruimen.

Klein verlet

Voor de Plechtige Communie krijgen alle ouders een dag klein verlet, een dag verlof dus. Voor de Eerste Communie is dit niet het geval. Toch zijn er bedrijven die hun werknemers wel een extra dag verlof toekennen voor ook de Eerste Communie. Vraag dit zeker na bij je werkgever.

Communiefeesten bij Gewoon Lies

Eerste Communie van mijn oudste telg

De eerste keer dat ik een communiefeest moest organiseren raakte ik een beetje overweldigd: de catechese lessen, kleren voor de communicant, een fotograaf, beslissingen over het feest, welke gasten, wat eten, welke cadeau voor het feestvarken, etc.

Ik zag door het bos de bomen niet meer – of is het door de bomen het bos? Mijn planner junkie kwam naar boven en ik legde minutieus alles vast wat moest gebeuren, wanneer het moest gebeuren en welke beslissingen wanneer genomen moesten worden. Toch was ik de grote dag van mijn oudste telg vooral bezig met heen en weer rennen, in plaats van genieten van de leuke en gezellige momenten.

Eerste Communie van mijn middelste telg

Twee jaar later, bij mijn middelste telg, pakte ik het anders aan. Ik baseerde me op de voorbereidingen van de eerste keer en stelde al vroeg een planning op. Op die manier kon ik relaxter naar de dag toeleven. En met succes, de dag zelf verliep veel rustiger voor mij. Alhoewel die dag vooral een trieste dag werd, door het overlijden van mijn grootmoeder, heb ik toch genoten van het samen zijn en vieren van deze grote dag.

Eerste Communie van mijn jongste telg

Ondertussen zijn we weer bijna twee jaar later en begin ik zonder stress uit te kijken naar de laatste Eerste Communie, deze van mijn jongste telg. Deze keer weet ik perfect wat er allemaal moet gebeuren, wanneer welke beslissingen genomen dienen te worden en hoe de dag er zal uitzien. Op naar een communiefeest organiseren zonder stress :-).

Wil je graag meer weten over wie Gewoon Lies is, kijk zeker eens op de Over mij pagina. Zit je met een vraag of wil je graag contact met me opnemen, vul het contactformulier in en ik contacteer je zo snel mogelijk terug.

Volg me ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: