Meteen naar de inhoud
Wandelingen met kinderen - vallei van de Hoegne

9 Wandelingen om samen met je kinderen te doen

Wandelen is het afgelopen jaar de nieuwe nationale sport geworden. Jong en oud trokken de wandelschoenen aan om in beweging te blijven. Wij proberen al een aantal jaren meer te wandelen, ook met de kinderen. Maar het voorjaar van 2020 was ook voor ons hét moment bij uitstek om nóg vaker de wandelschoenen aan te trekken. De eigen streek werd grondig verkend en de Wellense beemden hebben geen geheimen meer voor ons. Maar regelmatig trekken we ook wat verder weg voor mooie wandelingen.

Daarom wil ik je laten kennis maken met 9 mooie wandelingen die je samen met je kinderen kan doen. Het gaat vaak om iets langere wandelingen, dus voor kinderen – en ouders – die al wel wat kilometers aankunnen.

1. Steenmannetjespad in Thor park – Genk

In het Thor Park in Genk, de voormalige steenkoolmijn van Waterschei, vind je 10 wandelingen van 2 tot 16km, allemaal wandelingen om samen met je kinderen te doen. Voor ieder wat wils en ideaal als wandeling met kinderen. Wij deden de blauwe wandeling van 7,5km die start langs het steenmannetjespad. Op dit 2km lange pad wijzen 12 steenmannetjes de weg vanuit Thor Central naar de top van de terril.

Steenmannetjes zijn steenstapels van basaltstenen. Je loopt er van het ene hoopje stenen naar het volgende en je wordt uitgenodigd om zelf ook steenmannetjes te maken.

 • Startpunt: Thorpark 8000, 3600 Genk
 • Lengte wandeling: 7,5 km
 • Bewegwijzering: blauw

2. Forellenpad – Stavelot

De stevige wandeling over het forellenpad in Stavelot brengt je naar schitterende uitzichten over de vallei van de Amblève, maar ook door grote weiden en smalle bospaden. Een super mooie en gevarieerde wandeling. Over deze wandeling schreef ik al eerder een artikel, Het forellenpad in Stavelot.

 • Startpunt: abdij van Stavelot
 • Lengte wandeling: 12 km
 • Bewegwijzering: gele rechthoeken

3. Verborgen moois BelleVue Bos – Kortessem

Een ideale plek voor wandelingen met kinderen en dicht bij huis die wij regelmatig doen is in het Bellevue bos in Kortessem. De wandeling begint en eindigt in het Hemelspark, een natuurspeelzone waar kinderen heerlijk kunnen spelen. Er zijn twee bewegwijzerde wandelroutes door aangrenzende het Bellevue bos, één van de grootste bossen van Haspengouw.

 • Startpunt: Hemelspark, Opeindestraat 32, Kortessem
 • Lengte wandelingen: geel: 3,8km – rood: 5,6km

4. Vallée des Fées – ACHOUFFE

Tijdens een familie weekendje in Achouffe vorig jaar was de promenade de la Vallée des Fées een van de wandelingen die we deden. Met 4 kinderen tussen 5 en 9 jaar was dit een zeer leuke, maar uitdagende wandeling met steile bospaadjes en primitieve brugjes. De wandeling start aan de brouwerij van La Chouffe. Het eerste deel van de wandeling gaat langs het ‘beverpad’, waar bevers indrukwekkende kunstwerken achter laten. Om vervolgens de heuvelrug te beklimmen.

 • Startpunt:  Achouffe Hotel, Achouffe
 • Lengte wandeling: 11 km
 • Bewegwijzering: zie beschrijving

5. Greenspot Nieuwenhoven – Sint-Truiden

Nog een natuurdomein dat we héél erg goed kennen, het Domein Nieuwenhoven in Sint-Truiden. Hier kwam ik zelf al als kind al in het bos wandelen en spelen in de speeltuin. Ook nu komen we hier ieder jaar voor een leuke boswandeling. Lees meer over onze wandeling in Nieuwenhoven tijdens de herfstvakantie in “Hoe onze wandelchallenge verliep“.

Het bos van Nieuwenhoven, ook wel het Galgenbos genoemd, heeft 4 landschapswandelingen van 1km tot 7,4km, welke we al allemaal gewandeld hebben. De langste wandeling (7,4 km) vind ik persoonlijk niet zo leuk omdat die een heel stuk langs de (grote) weg loopt. Meestal doen we de oranje wandeling van 4,3 km die volledig door het bos loopt.

 • Startpunt:  Nieuwenhoven 1, 3800 Sint-Truiden
 • Lengte wandelingen: groen: 1 km – blauw: 2,9 km – oranje: 4,3 km – rood: 7,4 km

6. Bokrijk

Ook Bokrijk is een heel mooi domein om te wandelen met je kinderen. Naast het openluchtmuseum, de grote speeltuin en fietsen door het water is Bokrijk een ideale uitvalsbasis voor een boswandeling. Je vindt er tal van wandellussen gaande van 1,1 km tot 12 km. Je kan er zelfs wandelen vanuit Bokrijk naar het Domein Kiewit, waar zich een kinderboerderij bevindt.

 • Startpunt:  bokrijklaan 1 , 3600 genk
 • Lengte wandelingen: groen: 1,1 km – blauw: 3,2 km – oranje: 4,1 km – rood: 12 km

7. Waterval van Bayehon

Tijdens de zomervakantie trokken we naar de Oostkantons waar we een wandeling langs de waterval van Bayehon maakten. Op deze plek zijn twee bewegwijzerde wandelroutes, één van 9 km en één van 12,6 km. We hadden besloten om de kleinste wandeling van 9 km te doen, maar toen we ginder aankwamen vonden de kinderen deze niet uitdagend genoeg en begonnen we aan de wandeling van 12,6 km. En wat hebben ze dat goed gedaan!

Het startpunt van deze wandeling is de mooie watermolen “Moulin du Bayehon” in het dorpje Longfaye. De waterval ligt op ongeveer 1,5 km van dit startpunt. Het is een 9 meter hoge waterval, de hoogst bevaarbare waterval voor kajakers in België.

 • Startpunt:  Route du Bayehon 64, 4960 Malmedy
 • Lengte wandelingen: rood: 9 km – groen: 12,6 km

8. Vallei van de Hoëgne

Een andere mooie wandeling in de Hoge Venen is de Vallei van de Hoëgne. Wij maakten hier een prachtige herfstwandeling met de kinderen van ongeveer 10 km. Opvallend is dat je even door de rivier moet om de parking te bereiken. Gelukkig is de rivier hier maar 10cm hoog :-).

Deze super mooie en gevarieerde wandeling is overal goed aangegeven met een blauw kruis. Het eerste deel van de wandeling volg je de oevers van de Hoëgne. Je steekt de rivier meermaals over via boomstambruggetjes en stukken rots. Onderweg zie je overal watervalletjes, kleine meertjes en stroomversnellingen. Er moet veel geklauterd worden tijdens deze wandeling, dus ideaal voor kinderen die zich wat willen uitleven.

 • Startpunt: Roquez 49, 4845 Jalhay
 • Lengte wandeling: 10 km
 • Bewegwijzering: blauw kuis

9. Stuwdam van Gileppe

De laatste wandeling die we onlangs met de kinderen deden is deze aan het stuwdam van Gileppe. Aan het meer heb je vanuit de panoramische toren een prachtig uitzicht op het meer en de omgeving. Er vertrekken meerdere wandelingen, waarvan eentje volledig rond het meer van 15 km. Wij deden een wandeling van 8,7 km die gedeeltelijk langs het meer ging en gedeeltelijk door de bossen

 • Startpunt: Route de la Gileppe 55a, 4845 Jalhay
 • Lengte wandeling: 8,7 km
 • Bewegwijzering: route 4

Ik ben benieuwd of jij nog andere leuke wandelingen weet. Laat het zeker even weten in de reacties.

Wil je graag meer weten over wie Gewoon Lies is, kijk zeker eens op de Over mij pagina. Zit je met een vraag of wil je graag contact met me opnemen, vul het contactformulier in en ik stuur je zo snel mogelijk een mailtje terug.

Geen enkel nieuws missen, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Gewoon Lies en ontvang een mailtje telkens een nieuwe blogpost online komt.

Volg me ook op:

Tags:

2 reacties op “9 Wandelingen om samen met je kinderen te doen”

 1. Hermans Jos (Pasar Alken)

  In Solwaster kan je een mooie wandeling maken langs de Sawe en de Statte. Je komt dan langs de waterval Des Nu rond en de Belisserots.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: