Meteen naar de inhoud
manifest

Maak je eigen manifest

De laatste tijd las ik steeds vaker over het maken van een eigen manifest, of de hippere versie ‘manifesto’. Het leek me interessant, dus ik ging op onderzoek uit en besloot zelf ook een manifest te schrijven voor mijn blog Gewoon Lies. Ik deel graag met jou het resultaat van het opzoekwerk omdat ik ervan overtuigd ben dat een persoonlijk manifest ook voor jou handig kan zijn.

Wat is een manifest?

Een manifest of handvest is een weergave van de stand- en/of uitgangspunten van een persoon of een groep. Vaak is het een beknopte, meestal puntsgewijze, uiteenzetting, soms ook langer.

Wikipedia

Een manifest is een gepubliceerde uiting van je intenties, motieven en dingen waarin je gelooft. In een manifest breng je onder woorden waarom je bestaat en waarin je gelooft. Een persoonlijk manifest beschijft de kern van wie je bent, jouw fundamentele waarden vervat in heldere statements.

Manifesten in deze tijd

Mijn eerste idee toen ik hoorde over manifesten: “Is dit nog iets van deze tijd?” Ik kon me enkel manifesten uit de geschiedenis herinneren. In het verleden kondigde een manifest dan ook vaak de komst van een nieuwe wereld, een nieuw leven of nieuwe kunst aan. Zoals bijvoorbeeld het Communistisch Manifest van Karl Marx uit 1847.

Toch zijn er ook veel hedendaagse manifesten terug te vinden, al is het op het eerste zicht niet altijd duidelijk dat het om een manifest gaat. Denk bijvoorbeeld aan de campagne Think Different van Apple, waarbij Here’s to the crazy ones ook een manifest is. Of het liedje Wear sunscreen van Baz Luhrman.

Everybody’s Free To Wear Sunscreen – Baz Luhrmann

Waarom een manifest schrijven?

Je manifest gaat over de essentie van wie je bent. In je persoonlijk manifest komen de waarden die jij belangrijk vindt vindt naar voor. Je manifest fungeert dan ook als een soort van kompas. (meer hierover in mijn artikel over je waarden).

Hierbij de voordelen van een eigen persoonlijk manifest op een rijtje:

 • het herinnert je eraan wat jij belangrijk vindt en waar jij in gelooft
 • het helpt je om op koers te blijven en je doelen te blijven nastreven
 • het geeft je motivatie en inspiratie
 • het maakt je beslissingsproces simpeler
 • het helpt je prioriteiten te stellen

waar moet een goed manifest aan voldoen?

Een goed manifest is iets dat jouw ware ‘ik’ weergeeft. Of je het nu op een stuk papier schrijft, digitaal, of er iets creatiefs van maakt dat bepaal je zelf. Je kan het ook zo lang of kort maken als je zelf wilt. Als je maar voldoende duidelijk maakt waar je voor staat en wie je bent.

Wees altijd eerlijk als je je manifest schrijft, laat het helemaal vanuit jezelf komen! Kies voor krachtige woorden en hou het simpel zodat iedereen het zou kunnen begrijpen.

Als je het enkel schrijft om nadien nooit meer te bekijken heeft een manifest niet veel zin. Het is belangrijk dat je er regelmatig aan herinnerd wordt en er iets mee doet. Vul je manifest ook regelmatig aan en verander dingen door ze bijvoorbeeld concreter te maken.

Hoe je manifestO schrijven?

Er is geen beter moment dan de start van een nieuw jaar om even stil te staan bij wat jij belangrijk vindt en jouw eigen manifest te schijven. Maar hoe begin je aan het schrijven van je manifest? Er is eigenlijk maar 1 tip: gewoon beginnen. Pak een stuk papier, start in een blanco email, spreek het in op je gsm, het maakt niet uit.

Het makkelijkste is om je manifest in een lijstje op te schrijven. Een aantal punten onder elkaar die in je opkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • Levenslessen
 • Dingen waar je in gelooft
 • Dingen die je belangrijk vindt, je waarden
 • Overtuigingen waar je nooit op terug zal komen
 • Advies dat je aan een vriend zou geven
 • Wijsheid die je wil doorgeven
 • Je intenties

Stel jezelf volgende vragen

Je kan jezelf ook volgende vragen stellen:

 • Wat is je grootste ergernis?
 • Wat wil jij in deze wereld betekenen?
 • Voor wie wil je dat?
 • Waar wil je voor staan?
 • Wat wil je verwezenlijken in je leven?

Vul deze zinnen aan

Als je dit nog te moeilijk vindt, start dan met het aanvullen van volgende zinnen:

 • Ik geloof dat …
 • Ik geloof niet dat …
 • Dit is wat ik zeker weet..
 • Ik wil leven in een wereld waarin ..
 • Ik wil …

Eénmaal je begint te schrijven komen de volgende ideeën vanzelf aanzetten. Gebruik dat moment en blijf schrijven. Je kan er ook voor kiezen om je manifest op te delen en voor ieder deel van je leven een lijstje te maken, bijvoorbeeld voor je liefdesleven, je professioneel leven, je gezondheid, je financiën, … .

Klaar, Wat nu?

Komt er niets meer in je op, laat het dan even liggen. Neem het er na een paar dagen nog eens bij en kijk of je nog dingen kan aanvullen. Wanneer je tevreden bent met je manifest kan je het een defintieve vorm geven. Hoe je dat doe bepaal je helemaal zelf. Als je creatief aangelegd bent kan je misschien één van volgende dingen proberen:

 • in een poster
 • collage
 • mood board
 • liedje
 • video

Tenslotte zorg je ervoor dat je je manifest een zichtbare plaats geeft. Print het af en hang het op aan je werkplek of op de koelkast. Maak er je achtergrond op je smartphone of tablet van. Zorg ervoor dat je er vaak aan herinnerd wordt zodat je beter kan gaan leven naar wat jij belangrijk vindt en waar jij voor staat.

Beroemde manifesten

Een kleine greep manifesten uit de eindeloze lijst van beroemde manifesten:

Holstee Manifesto
Holstee Manifesto

Wil je nog meer voorbeelden van bekende manifesten lezen, bezoek dan zeker 1000Manifestos.com, een website met als doel 1000 manifesten te verzamelen.

ManifestO van Gewoon Lies

Manifesto van Gewoon Lies
MANIFESTO VAN GEWOON LIES

Wil je graag meer weten over wie Gewoon Lies is, kijk zeker eens op de Over mij pagina. Zit je met een vraag of wil je graag contact met me opnemen, vul het contactformulier in en ik contacteer je zo snel mogelijk terug.

Volg me ook:

Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: