Introvert ouderschap

Introvert ouderschap: wat is het en wat betekent het voor mij als ouder?

Een jaar geleden had ik nog nooit gehoord van het begrip ‘introvert ouderschap’. Toen ik er de eerste keer iets over hoorde via een podcast kwam dat heel hard binnen. Zou het kunnen dat ik een introverte moeder ben? Zou dat de reden zijn waarom mijn kinderen al mijn energie in een mum van tijd uit me zuigen?

Wat is introvert ouderschap?

Om te weten weten wat introvert ouderschap betekent, moeten we eerst gaan kijken wat het betekent om introvert te zijn. Mijn beeld van een introvert was een stille, verlegen persoon, iemand die niet graag in groep spreekt. De typische ‘stille’ van de groep. Maar dat blijkt niet helemaal te kloppen. Het draait eigenlijk vooral om energie, waar je energie van krijgt.

Verschil tussen extravert en introvert

Extraverte personen halen hun energie vooral uit sociale contacten. Zij leven helemaal op door contact met anderen, door in gezelschap te vertoeven. Dit zijn meestal de mensen die hun agenda overvol plannen met sociale activiteiten en hier gelukkig van worden.

Introverte personen daarentegen halen hun energie uit alleen zijn, me-time. Ze hebben tijd en rust nodig om alle prikkels te verwerken en op die manier op te laden. Veel tijd in gezelschap doorbrengen is uitputtend voor introverten. Voor en na sociale activiteiten hebben zij dus nood aan rustige momenten, aan alleen zijn om te bekomen.

introvert ouderschap

Extravert vs. Introvert ouderschap

Laten we deze informatie even in het licht van ouderschap zien. Kinderen brengen vanaf de geboorte ongelooflijk veel prikkels en geluid met zich mee. Denk maar aan het ontroostbaar huilen de weken na de geboorte, het continue aandacht vragen van de ouders als peuter, de woede aanvallen als kleuter en ga zo maar door.

Aangezien extraverte ouders energie krijgen van gezelschap en drukte halen ze ook energie uit hun kroost. Dit zijn de ouders die altijd maar bij hun kinderen willen zijn en die het ouderschap alleen maar leuk lijken te vinden. Zij tellen de uren af tot hun kinderen weer thuis zijn van school, leven op bij de gedachte aan verjaardagsfeestjes en speel afspraakjes.

En dan heb je de introverte ouders – zoals ik – die hun kinderen even graag zien als de extraverte ouders, maar die ook nood hebben aan stilte en rust, aan me-time. Ouders waarbij het energie kost om met hun kroost bezig te zijn. Zij die blij zijn als de jaarlijkse verjaardagsfeestjes weer achter de rug zijn en die zich al eens verstoppen op het toilet om toch maar die minuut rust en stilte te hebben.

Gewoon Lies als introverte moeder

Grote verantwoordelijkheid

Als begin twintiger zag ik mezelf niet als moeder. Ik had niet de meisjesdroom van een prins op het witte paard en een groot gezin. Niet dat ik niet graag kinderen zag, maar ik twijfelde of ik de verantwoordelijkheid over kinderen en alles wat erbij komt kijken wel zag zitten.

Nu besef ik dat dit te maken had met mijn perfectionisme – ik wil enkel maar aan iets beginnen als ik weet dat het perfect zal lopen – maar ook met mijn hoogsensitiviteit en introvert karakter. Ik voelde al van jongs af aan dat ik veel rust en stilte nodig had. Uiteraard genoot ik ook van wilde feestjes tot in de ochtend, maar de dagen nadien bracht ik in alle rust en stilte alleen door om te bekomen.

UITGEPUTTE MOEDER

De jaren verstreken en mijn biologische klok zorgde voor verandering. Op mijn 28ste kreeg ik mijn eerste kind. Al meteen tijdens de eerste weken van de zwangerschap merkte ik dat deze zwangerschap enorm veel van mij vergde. Mijn batterij liep volledig leeg.

In de jaren die daarop volgenden kwamen er nog 2 deugnieten bij. Telkens vroeg de zwangerschap enorm veel van mij. Drie kinderen, het was een bewuste keuze en ik heb er nog geen enkel moment spijt van. Die zwangerschappen waren van beperkte duur en overleefde ik wel. Nadien kreeg ik telkens het mooiste geschenk dat er bestond!

Toch is ook het ouderschap niet altijd makkelijk voor me geweest de jaren nadien. Vaak heb ik me de vraag gesteld waarom het andere ouders zo makkelijk lijkt af te gaan en het ouderschap voor mij zo vermoeiend en uitputtend bleef.

introvert ouderschap

Tot ik dus een podcast luisterde waarin ik het begrip ‘introvert ouderschap’ voor de eerste keer hoorde. Die bewuste podcast was een aflevering van Werk en Leven, mijn favoriete podcast gehost door twee West-Vlaamse dames (Kelly en Anouk) over de balans tussen je job en de rest van je leven. Kelly vertelde in één van de afleveringen dat ze zelf een introverte ouder is en verwees hierbij naar haar blogpost Lilith is een introverte moeder en jij misschien ook.

Ik wist onmiddellijk ‘dit is iets waar ik meer over moet weten’. Na veel te lezen over introvert / extravert en introvert ouderschap weet ik nu eindelijk dat er niets mis is met mij als moeder. Ik ben gewoon een introverte moeder, wat een opluchting!

Het geeft me gemoedsrust te weten dat het normaal is dat mijn kinderen zoveel energie van me vragen en dat ik tijdig rustmomenten moet inlassen. Dat het van mij geen mindere moeder maakt als ik blij ben dat ik ze na een intensieve zondag ochtend kan afzetten bij de Scouts. Nadien ga ik ze dan weer met evenveel liefde terug ophalen, nadat ik zelf de nodige rust gehad heb.

rust momenten inlassen

Mijn kinderen weten ondertussen dat het me uitput om de ganse dag met hun in de weer in te zijn. Ik heb ze ook geleerd om me rustpauzes te geven tijdens een drukke dag. Als ik bijvoorbeeld mjin koptelefoon op heb of aan mijn bureau zit (blogposts te schrijven) moeten ze me gerust laten.

Tijdens vakanties (of tijdens de eeste lockdown) plan ik na het middageten altijd een uurtje ‘platte rust’, iets dat ze kennen van de scoutskampen. Op die momenten mogen ze zelf ook rusten, buiten of op hun kamer gaan spelen. Maar beneden blijft het stil! Ik neem dan de tijd om even een boek te lezen of als het echt nodig is een dutje te doen.

Wandelen is ook iets dat me heel goed helpt. Als de kinderen een ganse dag thuis zijn probeer ik altijd een wandeling in te plannen. Wandelen geeft me energie en de kinderen kunnen hun energie buiten kwijt, want energie dat hebben ze in overvloed :-). Een ideale combinatie dus.

Tijdens de herfstvakantie heb ik bijvoorbeeld een wandelchallenge georganiseerd en zijn we iedere dag gaan wandelen. Ik schreef eerder al over onze wandelchallenge: Doe jij ook mee met de wandelchallenge? en Hoe onze wandelchallenge verliep.

Herken jij je ook als een introverderte moeder of vader? Of ben jij eerder de extroverte ouder die maar niet genoeg kan krijgen van haar kinderen? Ik hoor graag of het jullie wat bijgebracht heeft.

Wil je meer lezen over introvert ouderschap, Stil van Susan Cain en De introverte moeder van Shirley Visser zijn twee boeken over dit onderwerp waar ik veel positiefs over hoor en die op mijn lees lijstje voor 2021 staan.

Wil je graag meer weten over wie Gewoon Lies is, kijk zeker eens op de Over mij pagina. Zit je met een vraag of wil je graag contact met me opnemen, vul het contactformulier in en ik contacteer je zo snel mogelijk terug.

Volg me ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.