Meteen naar de inhoud
wood art creative holidays

Focus en doelen voor 2021 bepalen

Weet jij al waar je je in 2021 op wil focussen, wat je doelen zijn? Bij de start van een nieuw jaar is het zinvol om kort even terug te kijken naar het voorbije jaar en om je focus en doelen voor het volgende jaar vast te leggen. Zonder plan en zonder doel zal het weer een jaar zoals alle anderen worden.

Wil jij dat er iets veranderd in jouw leven? Start dan nu met de voorbereiding en bepaal je focus en doelen voor 2021. In dit artikel vertel ik je hoe ik deze oefening aanpak. Hopelijk haal je er inspiratie uit en ga je zelf ook aan de slag.

Midden 2020 leerde ik de podcast van Werk&Leven kennen. Ik was onmiddellijk grote fan en luisterde in sneltempo alle afleveringen. Ieder eindejaar was er een aflevering over eindejaarslijstjes en doelen voor het nieuwe jaar. In hun aflevering van “Relight your fire, met een plan voor 2019‘ deden Kelly en Anouk uit de doeken hoe zijn het nieuwe jaar plannen. Ook in de aflevering voor 2020 “De magie van de jaarlijkse terugblik” gingen ze hier verder op in.

Bij het beluisteren van deze afleveringen nam ik me voor om hun aanpak ook te gebruiken voor mijn lijstje voor 2021. Lees even mee en ontdek wat hun aanpak is en wat het resultaat was voor Gewoon Lies.

1. Evalueer het voorbije jaar

Om te starten is het nodig om kort terug te blikken op 2020, om me te helpen met ontdekken wat ik wil voor 2021. Dit deed ik aan de hand van enkele vragen die Kelly en Anouk opstelden.

 • Wat ging er goed in 2020?
 • Waar ben je trots op?
 • Wat ging er minder goed in 2021?
 • Welke waren jouw persoonlijke hoogtepunten?
 • Welke waren jouw persoonlijke dieptepunten?

Samenvattend kan ik zeggen dat 2020 voor mij een succes was door het starten van mijn blog, mijn gezondheid en conditie die erop verbeterde en de quality time die ik spendeerde met mijn kinderen. De minder positieve dingen in 2021 stonden vooral in het licht van het grote C-woord en en wat het teweegbracht voor mijn gezin, zoals het pré teachen.

2. Kijk vooruit naar het nieuwe jaar

Vervolgens twee vragen om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar.

 • Waar wil je meer van in 2021?
 • Waar wil je minder van in 2021?

Dit waren voor mij twee makkelijke vragen. Ik wil meer dingen doen waar ik blij van word, meer zinvolle tijd met mijn kinderen doorbrengen, nog meer aandacht voor mijn relatie en ook voor mezelf (me-time). Waar wil ik minder van? Me zorgen maken over dingen waar ik geen invloed op heb enerzijds en mijn perfectionisme en bevestigingsdrang anderzijds.

3. het woord voor het nieuwe jaar

De volgende stap is het bepalen van een woord waar 2021 om zal draaien. Zie het als een kapstok waar ik al mijn wensen, dromen en doelen voor 2021 aan kan ophangen. Voor mij was dat woord eenvoudig te vinden, namelijk verbinding.

woord voor 2021 verbinding

4. brainstorm over jouw woord

Enkel een woord kiezen als thema voor 2021 is uiteraard niet voldoende. de volgende stap is nadenken wat dat woord voor mij allemaal betekend en wat ik ermee wil bereiken in 2021. Ik heb rond het thema verbinding een onderscheid gemaakt tussen volgende verbinding met:

 • mezelf: zorgen voor mezelf
 • mijn kinderen
 • mijn partner
 • familie en vrienden
 • mijn professionele activiteiten: doen wat ik graag doe, energie halen uit mijn professionele activiteiten
 • mijn blog en lezers/volgers: zinvolle informatie delen, in contact komen met mijn lezers/volgers, …

Voor ieder van deze domeinen ben ik gaan nadenken wat ik wil bereiken in 2021 en hoe ik dat wil doen. Dit alles heb ik in een mindmap samengebracht.

Focus en doelen voor 2021 mindmap
Mindmap 2021

5. Lijstje voor het nieuwe jaar

Als laatste stap maak ik een lijstje met dingen die ik in het nieuwe jaar wil doen of bereiken. Sinds vorig jaar kwam ik vaak de lijstjes tegen geïnspireerd door Gretchen Ruben waarbij je evenveel dingen oplijst als het jaartal (bv. 19 voor 2019). Dit jaar ga ik dus voor mijn “21 voor 2021”. Op basis van mijn mindmap is het makkeljk om daaruit concrete doelen en activiteiten te bepalen.

Ik probeer er voor te zorgen dat mijn doelen SMART zijn. Dat wil zeggen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Op die manier wordt het makkelijk om te beoordelen of ik een doel al dan niet bereikt heb. Als ik bijvoorbeeld zou opschrijven meer lezen, hoe bepaal ik dan op het einde van het jaar of ik dit doel bereikt heb? Door er een aantal op te plakken kan ik veel beter bijhouden hoe ver ik sta.

Een greep uit het lijstje van gewoon lies

Hier enkele voorbeelden die op mijn lijstje #21voor2021 staan:

 • 85 blogposts schrijven
 • Terras laten aangeleggen
 • 30 boeken lezen
 • Naar de Efteling
 • 1000km fietsen
 • Shiatsu behandeling
 • Vakantie met z’n twee
 • Naar het gallo romeins museum in Tongeren
 • Bureau inrichten

Zoals je kan zien zijn mijn doelen voor 2021 een mix van allerlei dingen. Zowel persoonlijke doelen als leuke activiteiten en het afwerken van ruimtes in en rond het huis. Maar allemaal staan ze in verband met mijn woord voor 2021 ‘VERBINDING’. Bijvoorbeeld terras laten aanleggen is voor mij belangrijk om gezellige momenten van verbinding met mijn gezin te hebben. Een shiatsu behandeling staat in teken van verbinding met mezelf en blogposts schrijven voor mijn lezers.

Heb jij ook zin gekregen om je lijstje voor 2021 te maken? Ga snel aan de slag en deel je ervaringen via de reacties onderaan of via Facebook / Instagram.

Wil je graag meer weten over wie Gewoon Lies is, kijk zeker eens op de Over mij pagina. Zit je met een vraag of wil je graag contact met me opnemen, vul het contactformulier in en ik contacteer je zo snel mogelijk terug.

Volg me ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: