Meteen naar de inhoud
love people woman girl

7 culturele activiteiten met kinderen in de kerstvakantie

Twee weken kerstvakantie, nog steeds in lockdown, hoe gaan we dat overleven? Tijdens de voorbije herfstvakantie hield ik een wandelchallenge met de kinderen, meer daarover in Doe jij ook mee aan de wandelchallenge? en Hoe onze wandelchallenge verliep. Maar hoe ons bezighouden tijdens de kerstvakantie? Ik ging deze keer op zoek naar culturele activiteiten op kindermaat. Hieronder een lijst van 7 culturele activiteiten met kinderen die wij gedaan hebben of nog gaan doen deze kerstvakantie.

1. Steenmannekes pad in Thor park

Op één van de droge dagen gingen we op wandel in het Thor park, aan de Terril in Waterschei (Genk). Hier vindt je een oude steenberg die het rijke mijnverleden van Genk toont. Het pad naar de top van de terril is uitgezet met steenmannetjes, een opeenstapeling van stenen. De stenen komen uit de omliggende lagen van de steenkooladers.

Kinderen worden aangemoedigd om hun steentje bij te dragen en zelf ook een steenmannetje te maken. Wie maakt het hoogste mannetje? En wie het mooiste? Pret gegarandeerd!

2. Gallo Romeins Museum

We brachten een bezoek aan het Gallo Romeins Museum in Tongeren. Aangezien de museums open mogen blijven is dit dé ideale gezinsuitstap. Het Gallo Romeins Museum vertelt het verhaal vanaf de neanderthalers in de prehistorie tot en met de gallo-romeinen en het uit elkaar vallen van het Romeinse Rijk.

Dit museum leent zich perfect voor een bezoekje met kinderen. Iedereen krijgt een apparaatje om de audiotour te beluisteren. Je kan hierbij kiezen voor de volwassen- of kinderversie, ingepsroken door archeoloog Bob de Graver.

Tijdens de kerstvakantie zijn er bovendien Super Gidsen te vinden in het Gallo Romeins Museum, die de kinderen nog meer vertellen over de geschiedenis van de mens in onze streken. De kinderen kunnen ook al hun vragen stellen aan de Super Gidsen. Dit was echt een meerwaarde voor onze kinderen! Ze hebben zich geen moment verveeld en waren erg onder de indruk van wat ze geleerd hebben.

3. Joris Ambiorix Mijlpaalroute in Tongeren

Kom nog meer te weten over de geschiedenis van Tongeren door de wandeling van Joris Ambiorix mijlpaalroute. Drie wandelroutes leiden je door de oudste stad van België, Tongeren. Je volgt hiervoor de stapstenen met de gekleurde letter ‘M’. Onderweg geven gevelborden je meer informatie over verschillende plekken in het historische stadscentrum.

De rode route is een wandeling specifiek voor kinderen met allerlei spelletjes en informatie op kindermaat. Je gaat hiervoor best eerst langs de toeristische dienst in Tongeren om de kinderbrochure af te halen. Als aansluiting op ons bezoek aan het Gallo Romeins Museum gaan we deze wandeling zeker nog inplannen de komende week.

4. Expeditie in je kot met C-mine Genk

C-mine in Genk heeft een opdrachtenbundel ontworpen voor kinderen om op expeditie te gaan bij je thuis, Expeditie in je kot. De expeditie is geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Cyriel de Krekel neemt je mee op ontdekkeningstocht waarbij je allerlei opdrachten moet uitvoeren.

Als C-mine opnieuw opengaat kan je het resultaat inleveren en krijgt je kind een leuke verrassing. Mijn kinderen (3 jongens tussen 6 en 10 jaar) hadden veel plezier tijdens deze expeditie en ze zijn enkele uren zoet geweest met de opdrachten.

5. Online voorstellingen van Het Paleis

Het Paleis, een cultuurhuis in Antwerpen, biedt verschillende online voorstellingen voor kinderen van verschillende leeftijden. Je kan de voorstellingen volledig bekijken via de website van Het Paleis. Na de voorstelling zijn er ook enkele opdrachten voor de kinderen en jongeren waarmee ze zelf creatief aan de slag gaan.

6. ‘Het mysterie van Kiewit’

Op het Domein Kiewit in Hasselt kan je samen met je kinderen het Mysterie van Kiewit oplossen. Deze gratis speurtocht is een wandeling van 2,5 km waarbij kinderen herinneringen van de vroegere bewoners van het domein ontrafelen. Tijdens de speurtocht lossen de kinderen raadsels op en voeren ze opdrachten uit en dit alles met de bedoeling om de code te kraken. Uiteraard krijgt je kind na het kraken van de code een leuke verrassing.

Culturele activiteiten met kinderen - mysterie van kiewit

7. Voortellingen Kapitein Winokio

Ten slotte vind je op de website van Kapitein Winokio een Eerste Hulp bij Quarantaine. Dit is een bundeling van liedjes en videos waarin Kapitein Winokio voor afleiding en zinvol, muzikaal tijdverdrijf zorgt. De kinderen helpen met handen wassen en voetengroeten én gaan tegelijk de verveling tegen.

Heb jij nog andere tips om tijdens de kerstvakantie wat cultuur op te snuiven met je kinderen?

Wil je graag meer weten over wie Gewoon Lies is, kijk zeker eens op de Over mij pagina. Zit je met een vraag of wil je graag contact met me opnemen, vul het contactformulier in en ik stuur je zo snel mogelijk een mailtje terug.

Geen enkel nieuws missen, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Gewoon Lies en ontvang een mailtje telkens een nieuwe blogpost online komt.

Volg me ook op:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: