Meteen naar de inhoud
verlengde herfstvakantie

Hoe de verlengde herfstvakantie overleven?

2/11/2020 Lockdown part TWO: verlengde herfstvakantie, verplicht thuiswerken, enkel essentiële winkels open, niet-medische contactberoepen sluiten, …

We zagen het met z’n allen van ver aankomen, de corona cijfers bleven exponentieel stijgen en we konden een tweede lockdown niet meer tegenhouden. Vanaf de start van de ‘verlengde’ herfstvakantie ging de verstrengde lockdown van start. In tegenstelling tot de eerste lockdown is deze keer al snel duidelijk dat het een lange lockdown zal worden. Alweer gevoelens van angst, verdriet, wanhoop, misschien zelfs boosheid. Hoe gaan we dit opnieuw overleven?

Een verlengde herfstvakantie combineren met verplicht thuiswerk, eindejaarscadeaus toch zo veel mogelijk lokaal kopen via afhaalservice, ons voorbereiden op eventueel een kerstfeest in gezinsverband, etc. Ik liet me toe even de angst, verdriet en wanhoop te voelen. Om vervolgens weer vol goede moed vooruit te kijken. We konden het al eens, we kunnen het ook nu weer!

Hoe pakt Gewoon Lies het aan?

Ik probeer me te focussen op de positieve dingen in plaats van de negatieve. Al is dat ook voor mij in deze tijd een uitdaging. Door het wegvallen van sport en hobby’s van de kinderen – die hebben we zelf even op pauze gezet – komt er weer tijd vrij om quality-time met elkaar door te brengen. En dat liefst in de natuur, het worden mooie wandel dagen!

Zoals ik al eens vertelde hier, voed ik mijn kinderen op in co-ouderschap. Dat wil zeggen dat ze de ene week bij mij verblijven en de andere week bij hun papa. Dit jaar zouden ze de herfstvakantie bij hun papa doorbrengen, terwijl ik kon blijven doorwerken. Dankzij de verlengde herfstvakantie kunnen ze nu toch een deel van hun vakantie bij mij zijn.

Na de eerste verlenging van de herfstvakantie, t.e.m. 11 november, besloot ik mijn laatste vrije verlofdag van 2020 in te plannen die maandag. Dinsdag heb ik sowieso mijn vrije dag. Ik zou genieten van de extra tijd met mijn kinderen.

Toen duidelijk werd dat de herfstvakantie nog eens verlegd werd, t.e.m. 15 november, moest ik alweer op zoek naar een alternatief. Ik koos ervoor om mijn verlof en vrije dag te spreiden. Zo kan ik volgende week iedere voormiddag van thuis uit werken en iedere namiddag vrij nemen.

Om me voor te bereiden op de combinatie van thuiswerk en kinderen begon ik even terug te graven in mijn geheugen. Hoe heb ik het de vorige keer aangepakt? Hoe organiseerde ik mezelf als ik moest thuiswerken als mijn kinderen thuis waren? Welke tips & tricks heb ik gebruikt? Ik deel deze graag hieronder met jullie.

Week/Dag planning

Voor mij begint alles met een goede planning! Dus ook deze uitdaging werd tot in detail gepland. Ik maakte weekoverzichten, dagplanningen, plande activiteiten in etc. Dit gebeurde in mijn Bullet Journal, die voor mij onmisbaar was in die tijd.

Iedere avond besprak ik met de kinderen hoe de volgende dag er zou uitzien. Moet mama werken? Tot hoe laat? Wat gaan we samen doen? Wat verwacht mama van jullie? Welk huiswerk moeten jullie maken? Iedere ochtend herhaalde ik dit nog eens, zodat het weer vers in hun geheugen zat.

Er werden een aantal afspraken gemaakt, bijvoorbeeld boven op hun kamer wordt in stilte gespeeld. Als ze lawaai wilden maakten moesten ze naar beneden gaan. Als er ruzie was moest mijn oudste zoon mij komen verwittigen, wat heel efficiënt was aangezien hij regelmatig de aanstoker was en op deze manier zich verantwoordelijk voelde om geen ruzie te maken :-).

Tijdens het werken nam ik ieder uur een pauze van 5 minuten om even bij hun langs te gaan. Hun een schouderklopje geven omdat ze flink bezig waren, een knuffel en een zoen. Maar ook zodat ze beseften dat ik toch nog steeds een oogje in het zeil hield.

Ook de dagen dat ik vrij had plande ik zo goed mogelijk. Wanneer kon ik naar de winkel zonder de kinderen mee te nemen? Wanneer gingen we wandelen? Of wanneer wilde ik wat in het huishouden doen?

Er waren ook een aantal vaste blokken in de planning die iedere dag terugkwamen. Zo keken de kinderen iedere ochtend op VRT naar educatieve programma’s, die speciaal tijdens de sluiting van de scholen werden uitgezonden. En ’s avonds, tijdens het koken, keken ze steevast naar Karrewiet op Ketnet.

Google drive voor pré-teaching

Ik hoop van harte dat de tijd van pré-teaching achter ons ligt en niet meer terugkeert. Als ik iets geleerd heb uit de eerste lockdown is het dat ik nooit voorbestemd ben geweest om les te geven :-). Maar toch werden alle ouders ineens gebombardeerd tot pré-teaching juf en meester. Ook in deze taak heb ik me uiteraard ten volle gesmeten, met de nodige planning en voorbereiding.

Hiervoor maakte ik een account op Google Drive voor de kinderen, die ik ook instelde op hun tablets. Ze kregen van mij een grondige uitleg, waar ze hun Google Drive konden vinden en hoe ze met hun lessen aan de slag konden. Invulblaadjes had ik op voorhand afgedrukt en iedere dag lag het juiste bundeltje voor hun klaar.

Op de school van mijn kinderen werken ze met het platform Gimme. We kregen alle lessen, opdrachten en instructies van de juffen door via Gimme. Vervolgens downloadde ik al die materialen en verzamelde ik ze in mappen per kind en per week op de Google Drive. En zo konden de kinderen zelfstandig aan de slag met hun lessen en opdrachten.

Ideeën-pot

Het geniale idee van onze ideeën-pot kwam van mijn kinderen zelf, nadat ik me weer eens boos had gemaakt omdat ze zich verveelden en daarom elkaar begonnen lastig te vallen. We schreven op kleine papiertjes allemaal ideeën die ze konden doen als ze zich verveelden.

Ik schreef bijvoorbeeld met iets spelen waar ze nog amper naar omkijken, of dingen waar ze rustig mee bezig waren, zoals een boek lezen. Zij stopten er extra schermtijd in, waarop ik koos voor extra huiswerk :-).

We namen een pot – eerst een glazen, toen deze stuk viel een plastieken – en stopten daar alle papiertjes in, uiteraard dichtgeplooid. Als ze zich verveelden kwamen ze naar me toe om een ideetje te trekken, waar ze zich dan voor een bepaalde tijd mee moesten bezighouden.

Dit werkte heel erg goed, vooral omdat het idee van henzelf kwam. En natuurlijk ook omdat ze op deze manier altijd kans hadden op extra schermtijd. Tot … jawel mijn oudste zoon zo slim was om een klein scheurtje te maken in het papiertje met extra schermtijd. Maar dat was buiten mama gerekend, die dat natuurlijk in de gaten had en het papiertje veranderde naar extra huiswerk :-).

Schermtijd

Ik maakte regels voor schermtijd, wat voor ons PlayStation of tablet betekend. Deze regels vertellen wat de kinderen allemaal gedaan moeten hebben voor ze schermtijd verdienen. Er waren ook een aantal klusjes waarmee ze iedere keer 5 min extra schermtijd konden verdienen. Ik maakte dit zichtbaar door de afgeprinte versie op de verwarming in hun speelhoek te hangen.

Schermtijd regels voormiddag
Schermtijd regels avond
Extra schermtijd verdienen

Ik hoop dat je een beetje inspiratie of tips uit mijn aanpak kan meenemen voor de komende periode. Als je graag de template in MS Word van deze schermregels ontvangt, stuur me een mailtje op annelies@gewoonlies.be en ik bezorg het je. Heb je nog andere tips om het thuiswerken met kinderen te overleven, deel ze zeker in de reacties hieronder. Ikzelf en de andere ouders zullen je dankbaar zijn :-). We’re in this together!

Tot slot blijf ik hopen – samen met alle andere ouders – dat de scholen op 16 november weer gewoon open gaan. Ik weiger nu al na te denken over een verdere sluiting van de scholen, al besef ik maar al te goed dat die mogelijkheid bestaat. Als ik iets geleerd heb de afgelopen jaren is het de problemen pas aan pakken als ze zich stellen.

Gewoon Lies - quote piekeren

Wil je graag meer weten over wie Gewoon Lies is, kijk zeker eens op de Over mij pagina. Zit je met een vraag of wil je graag contact met me opnemen, vul het contactformulier in en ik contacteer je zo snel mogelijk terug.

Volg me ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: