Meteen naar de inhoud
Zeg me dat ik oké ben - Marcel Hendrickx

Book Review: Zeg me dat ik oké ben, een boek over perfectionisme en bevestigingsdrang

Zeg me dat ik oké ben, een boek van Marcel Hendrickx over de negatieve invloed van perfectionisme op ons leven. De laatste twee decennia heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat perfectionisme een belangrijke rol speelt in een aantal veelvoorkomende aandoeningen, zoals depressie, angst, burn-out en eetstoornissen.

Over perfectionisme en bevestigingsdrang

Zeg me dat ik oké ben

De achterkant van het boek vertelt het volgende:

Kinderen ontwikkelen faalangst in de kleuterklas. Leerlingen blokkeren volledig tijdens examens. Bekwame, waardevolle medewerkers krijgen een burn-out of depressie omdat ze alles te goed willen doen. Partners vliegen elkaar in de haren omdat de een denkt nooit voor de ander te voldoen. Perfectionisme kan een desastreuse invloed hebben op werk, relaties, gezin en hobby’s en dit boek maakt je daar bewust van.

Aan de hand van talloze voorbeelden toont auteur Marcel Hendrickx dat wie lijdt aan overdreven perfectionisme of bevestigingsdrang zichzelf het leven uiterst moeilijk maakt, en daar vaak letterlijk mentaal of lichamelijk ziek van wordt. Hendrickx beschrijft helder het ontstaan en de symptomen van perfectionisme en je vindt in dit boek ook een aantal eenvoudige manieren om verlichting te brengen bij jezelf en anderen.

Wie is Marcel Hendrickx?

De schrijver, Marcel Hendrickx, is zaakvoerder van Het Ontwikkelingsinstituut en geeft training aan perfectionismecoaches. Zijn doel is dan ook perfectionisme voorgoed de wereld uit helpen.

Hij heeft zelf ervaren hoe perfectionisme een negatieve invloed kan hebben op alles wat je doet. Op zijn 46ste kreeg hij een hartinfarct. Volgens hem een rechtstreeks gevolg van zijn perfectionisme. Hij ontwikkelde nadien zijn eigen methodiek om perfectionisme te sturen. De methodiek waarmee hij al meer dan 130 perfectionismecoaches opleidde.

Zeer toegankelijk boek

“Zeg me dat ik oké ben” is een zeer toegankelijk boek met toch een wetenschappelijke benadering. De schrijver verwerkt veel herkenbare getuigenissen in zijn boek en vult deze aan met een zeer heldere uitleg. Hij vertelt ook vaak over zijn eigen gevecht met perfectionisme.

Definitie van perfectionisme

Perfectionisme is het niet kunnen accepteren als iets niet perfect is. Wat mooi verwoord wordt in de Engelse definitie van perfectionisme:

The refusal to accept any standard short of perfection

Iemand die last heeft van perfectionisme is voortdurende op zoek naar aanvaarding en bevestiging door anderen. Vandaar ook de titel van het boek “Zeg me dat ik oké ben”. Deze bevestigingsdrang is heel sterk en zal nooit bevredigd worden. Het resultaat hiervan is een enerverend en knagend gemis, waardoor velen ver over hun persoonlijke en fysieke grenzen gaan.

Hoe ontstaat perfectionisme?

Volgens Marcel Hendrickx is perfectionisme niet aangeboren. Het is een patroon dat we onszelf eigen maken in onze kinderjaren waardoor onze twee hersenhelften uit evenwicht geraken.

We worden allemaal geboren met een open blik naar de wereld. Kleine kinderen worden gestuurd door het ‘vrije kind’, ze voelen zich ongebonden, blij, ze zitten vol energie en ervaren toch ook intense rust. Dit ‘vrije kind’ wordt ook wel onze intuïtieve geest genoemd.

Op een bepaald moment in ons leven, meestal in onze kindertijd, leren we onszelf aan te passen aan onze omgeving en ons op een sociaal aanvaardbare manier te gedragen. We ontwikkelen op dat moment het ‘verstandige of brave kind’, ook wel onze rationele geest genoemd.

Onze intuïtieve geest is een heilig geschenk en onze rationele geest een trouwe dienaar. Wij hebben een maatschappij geschapen die de dienaar eert en het geschenk vergeten is.

Albert Einstein

Het ontstaan van dit verstandige of brave kind is op zich geen probleem, dit hebben we nodig. Perfectionisme ontstaat pas als het verstandige of brave kind de overhand krijgt en het vrije kind als het ware wegdrukt. Er is dan enkel nog het denken dat ons stuurt, zoals ook mooi verwoord door Albert Einstein in het citaat hierboven.

Oorzaken van perfectionisme

Perfectionisme kan ontstaan door volgende gebeurtenissen of factoren:

 • De overdracht van ouders aan kinderen
 • De druk om beter te presteren
 • Niet aanvaard worden als de persoon die je bent
 • Al van jonge leeftijd moeten zorgen voor anderen
 • Niet ingevulde behoefte aan affectie, liefde en knuffels
 • Traumatische ervaringen
 • Het verhuizen naar een totaal nieuwe omgeving
 • Gepest worden
 • Hoogsensitiviteit

In het boek wordt bij iedere mogelijke oorzaak een voorbeeld en getuigenis gegeven, wat het heel helder en fijn maakt om te lezen.

Hoe perfectionisme tot uiting komt

Na de oorzaken van perfectionisme verduidelijkt de schrijver ook de mogelijke gevolgen of verschijningsvormen ervan. Hij beantwoordt hiermee de vraag hoe perfectionisme tot uiting kan komen.

Dit zijn de vele mogelijke verschijningsvormen van perfectionisme:

 • Pleasen
 • Dwangmatig zorgen voor anderen
 • Conflicten vermijden
 • Niet nee kunnen zeggen
 • Verwachtingen niet uitspreken
 • Moeilijk feedback kunnen geven
 • Het gevoel hebben “Ik ben niet belangrijk, de anderen zijn belangrijker”
 • Alles zelf willen oplossen en geen hulp vragen
 • Zeer hoge kwaliteitseisen aan zichzelf maar ook aan anderen stellen
 • Laag zelfbeeld
 • Willen dat alles op zijn/haar manier gebeurd
 • Behoefte aan planning en structuur, to-do lijstjes maken
 • Op alles voorzien zijn, altijd een plan B klaar hebben
 • Altijd denken en heel veel piekeren
 • Faalangst en andere angsten
 • Uitstelgedrag
 • Moeite hebben met kiezen en beslissen
 • Een te groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben
 • Altijd maar doorgaan, nooit opgeven

In het stukje “Willen dat alles op zijn/haar manier gebeurd” zit een heel herkenbare getuigenis. Een echtgenote wil dat het afwasmachine precies op haar manier ingeladen wordt. Als haar echtgenoot het inlaadt, begint zij nadien alles te herschikken op haar manier. Ze is ervan overtuigd dat enkel haar manier de goede manier is. Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat dit heel herkenbaar was voor mij. Al komt komt het bij mij het sterkst tot uiting bij het ophangen van wasgoed :-).

Gevolgen van perfectionisme

Vervolgens wordt in het boek besproken hoe ons gedrag door perfectionisme problemen kan veroorzaken, binnen je relatie, met je kinderen en op het werk. Het maakt je bewust van wat perfectionisme – of bevestigingsdrang – met mensen doet.

Perfectionisme op zich maakt ons niet ziek. Het is de voortdurende stress die het gedrag veroorzaakt, dat onze hersenen aantast en ons lichaam ziek maakt. Chronische stress kan volgende ziektebeelden veroorzaken:

 • Spanningshoofdpijn
 • Nek- en rugproblemen
 • Maag- en darmklachten
 • Huidproblemen
 • Oorsuizingen
 • Slapeloosheid
 • Hart- en vaatziekten
 • Burn-out
 • Chronischvermoeidheidssydroom en Fybromyalgie

Genezen van perfectionisme

Het is duidelijk dat perfectionisme alles behalve gezond voor je is. Maar kan je er ook iets aan doen? Of ben je gedoemd tot een leven vol stress en bijkomende gezondheidsklachten? Ook hier geeft het boek je een antwoord op.

Marcel Hendrickx bespreekt in detail de methodiek die hij zelf ontwikkeld heeft om mensen van perfectionisme te genezen. Deze methodiek wordt ondertussen toegepast door 130 perfectionisme coaches die door Marcel Hendrickx opgeleid werden. Er is dus zeker hulp te vinden.

Het is natuurlijk een grote stap om naar een perfectionismecoach te stappen. Daarom gaat het boek ook dieper in op hoe je zelf de gevolgen van je perfectionisme draaglijker kunt maken.

Herkenbaar?

Het boek “Zeg me dat ik oké ben” zet je aan het denken en maakt je bewust van wat perfectionisme is, hoe het tot uiting komt en welke problemen je erdoor kan ervaren. En de eerste stap naar verandering is altijd bewustwording van het probleem!

Als je denkt dat je zelf misschien perfectionistisch bent, is dit boek zeker het lezen waard. Ook als je in je omgeving te maken hebt met mensen met perfectionisme kan het boek heel verhelderend zijn. Zéker een aanrader om op je leeslijstje te zetten!

Via de website van bookspot.be kan je de eerste pagina’s van het boek lezen. Het boek “Zeg me dat ik oké ben” is te koop als paperback voor 19,99€. Moest je het boek willen kopen, zou je me een groot plezier doen om het te kopen via deze link, ik ontvang een kleine bijdrage voor elke aankoop via deze link om mijn blog mee te onderhouden.

Herken je iets van jezelf hierin? Denk je dat je misschien zelf perfectionistische bent? Welke verschijningsvormen zie je bij jezelf terugkomen? Deel het in de reacties hieronder!

Wil je graag meer weten over wie Gewoon Lies is, kijk zeker eens op de Over mij pagina. Zit je met een vraag of wil je graag contact met me opnemen, vul het contactformulier in en ik contacteer je zo snel mogelijk terug.

Volg me ook op:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: