Meteen naar de inhoud
Opruimboek voor mijn gezin

Book review: het opruimboek voor mijn gezin

Onlangs kocht ik ‘Het opruimboek voor mijn gezin‘ van Tina Favache. Een praktisch werkboek dat je helpt om samen met je gezin orde te scheppen in huis. Ik kreeg een leuke boodschap van Tina aan de binnenkant.

opruimboek voor mijn gezin binnenkant

Hoe schep je orde in je handtas, hoe haal je al die verschillende gezelschapsspellen uit elkaar en hoe zorg je ervoor dat je koelkast en diepvriezer optimaal gebruikt worden? In dit praktische werkboek vind je het antwoord op al jouw opruimvragen om samen met je gezin het hele huis netjes te houden. Ga samen met je kinderen de opruimuitdaging aan, wordt samen baas in jullie huishouden.

Achterkant van het boek

Wie is Tina Favache?

Tina Favache is een opruim- en routine coach en schrijver van de boeken ‘Mijn opruimboek’ en ‘Het opruimboek voor mijn gezin’. Als opruimcoach helpt Tina gezinnen orde te scheppen in de chaos door hen te begeleiden bij het opruimen. Daarnaast zet ze hard in op routines om je woning ook opgeruimd te houden.

Ik zorg ervoor dat jouw huis rommelvrij is dankzij mijn opruimboeken. Via “Mijn Routines” kan je je huishouden onder controle houden en kan je jouw kinderen overzicht geven. Rust en structuur in jouw woning dus 🙂

Tina Favache

In haar twee Facebook groepen ‘365x opruimen‘ en ‘365x opruimen – kinderspullen‘ gaat Tina iedere maand samen met haar volgers een nieuwe opruim uitdaging aan. Zo gaat ze deze maand aan de slag in de garage, de kelder en op zolder. Voor kinderspullen richt ze zich op bordspellen en puzzels. In de groep worden ook veel tips uitgewisseld over hoe je huis opgeruimd en proper te houden.

Praktisch werkboek

Het boek ‘Opruimboek voor mijn gezin’ is geen leesboek, maar een praktisch werkboek. Een doe-boek dus. Als je denkt dat je rustig kan gaan zitten en de ideeën van Tina in je kan opnemen heb je het mis. Met dit boek ga je werkelijk aan de slag met verschillende opruimacties.

Ieder hoofdstuk van het boek focust zich op een bepaalde ruimte of een bepaald soort spullen. Dit kunnen zelfs digitale dingen zijn. Zo komen achtereenvolgens aan bod:

 • Hobby en knutselmateriaal
 • De koelkast en diepvriezer
 • Smartphones en tablets
 • Eigen creaties
 • Sportmateriaal
 • Potjes en doosjes
 • De speelhoek
 • Speelgoed: 101 stukjes
 • E-mail berichten
 • Spellen en puzzels
 • Kleine plaatsen voor veel spullen: handtas, reistas en auto
 • Herinneringsdoos

Start waar jij wil

Het maakt het niet uit waar je start in dit boek, je kan de voor jou belangrijkste ruimten of spullen eerst aanpakken. Het werkboek geeft je de nodige handvaten om aan de slag te gaan, maar je doet dit helemaal op je eigen tempo, op het tempo van jouw gezin.

motivatie

Per hoofdstuk geeft Tina een stappenplan om de betreffende ruimte of spullen aan te pakken. Wat ik heel handig vind is dat je eerst even stilstaat bij de waarom vraag. Waarom doe je dit? Waarom ga je bijvoorbeeld de speelhoek opruimen? Het doet je nadenken over je doel en je motivatie in plaats van zomaar in het wilde weg te beginnen.

hoofdstuk 1

Voor mijn gezin

Het boek heet niet voor niets ‘Het opruimboek voor mijn gezin‘. Het is dan ook de bedoeling dat je niet alleen gaat opruimen, maar je partner en kinderen hierbij betrekt. In het stappenplan staat duidelijk omschreven welke acties je moet ondernemen en door wie deze actie uitgevoerd moet worden, door de ouders of door de kinderen.

opruimboek voor mijn gezin stappenplan

Het OPGERUIMD houden

Tina weet als geen ander dat de inspanningen van een éénmalige opruimactie al heel snel verloren gaan. Daarom deelt ze per hoofdstuk een aantal tips om het vanaf nu beter opgeruimd te houden.

Nog een tof idee, per hoofdstuk ga je een beloning bedenken die jezelf en je gezin geeft als jullie de opruimactie tot een goed einde brengen. Voor kinderen werkt dat belonen heel erg motiverend, maar ook wij als volwassenen belonen onszelf wel eens graag :-).

beloning

Opruimen en Gewoon Lies

Ik ben iemand die pas tot rust kan komen als mijn huis er netjes bijligt. Ik hou van een proper en opgeruimd huis. Door de jaren heen heb ik dan ook zo een beetje mijn eigen opruim-routines gekweekt. Toch was ik heel enthousiast over dit boek, om te zien hoe anderen het aanpakken. En het boek heeft mij zeker nieuwe inzichten gegeven waar ik mee aan de slag ben gegaan.

Ik ben zeker nog van plan om ook het eerste boek ‘Mijn opruimboek‘ aan te schaffen, waarin de nadruk meer ligt op het opruimen van de verschillende ruimtes in je huis.

Wil jij ook graag meer weten over Tina Favache, check dan zeker haar website www.opruimgroep.be, Facebook pagina @tinafavacheroutinecoach en Instagram account quali-time.

Wil je graag meer weten over wie Gewoon Lies is, kijk zeker eens op de Over mij pagina. Zit je met een vraag of wil je graag contact met me opnemen, vul het contactformulier in en ik contacteer je zo snel mogelijk terug.

Volg me ook op:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: