Meteen naar de inhoud
waardenwolk

Ontdek welke waarden jij belangrijk vindt

Heb jij al ooit stilgestaan bij de vraag “Welke zijn de belangrijkste waarden in mijn leven?”. Ontdek welke waarden jij belangrijk vindt door de opdrachten en oefeningen in dit artikel. Ikzelf had er tot voor mijn 35ste nooit bij stilgestaan. Tot ik in een burn-out belandde en tijdens mijn herstel de opdracht kreeg om meer naar mijn waarden te gaan leven.

Wat zijn waarden en waarom zijn ze belangrijk?

Weten wat jouw waarden zijn helpt je om rust te vinden en keuzes te maken voor dingen die voor jou van belang zijn. Het leven raast aan je voorbij, je hebt het idee dat je achter de dingen aanholt en vergeet te genieten. Hét moment om even stil te staan bij wat jij belangrijk vind, wat jouw belangrijkste waarden zijn en hoe jij je leven wil leiden.

Innerlijk kompas

Je waarden worden ook wel je ‘innerlijk kompas‘ genoemd, omdat een kompas je richting geeft en je op koers houdt tijdens het reizen. Je waarden doen hetzelfde voor je levensreis, je gebruikt ze om de richting te bepalen waar je naartoe wilt en om je onderweg op het juiste pad te houden.

Wanneer je handelt volgens een bepaalde waarde is dat alsof je naar het westen reist. Hoe ver westwaarts je ook reist, je komt nooit aan, je kunt altijd verder. Ook een waarde heeft geen eindbestemming.

Doelen daarentegen hebben wel een eindpunt. Dat zijn de dingen die je op je reis wilt doen, bijvoorbeeld het uitzicht dat je wilt zien of de berg die je wilt beklimmen onderweg op je reis naar het westen. Terwijl waarden aangeven wat je hier en nu belangrijk vindt, zijn doelen dus altijd toekomstgericht.

Dobbelsteen metafoor

Het is ook zo dat op een bepaald moment in je leven sommige waarden meer aanwezig zijn dan andere. Dit wil echter niet zeggen dat die andere waarden voor jou niet belangrijk meer zijn. Vergelijk het met een dobbelsteen. Wanneer je een dobbelsteen gooit wijst één waarde naar boven. De onderkant is op dat moment niet zichtbaar, maar dat wil niet zeggen dat de waarde op de onderkant niet meer aanwezig is.

Hoe ontdek je je waarden?

Maar hoe weet je nu welke waarden je wil nastreven? In dit artikel geef ik enkele tips en oefeningen om te ontdekken welke waarde jij belangrijk vindt, om jouw ‘innerlijk kompas‘ te vinden. Ook leg ik je uit hoe je daarmee een actieplan opstelt om meer naar deze waarden te leven.

Om te beginnen vind je hieronder een lijst van voorbeelden van waarden. Deze lijst is uiteraard niet volledig maar is bedoeld om je inspiratie te geven in de verdere opdrachten.

AandachtAanpassenAcceptatieAfwisselingAltruïsme
AmbitieusAssertiviteitAttentAuthenticiteitAutonomie
AvontuurlijkBalansBehulpzaamBekwaamBemoedigend
BescheidenBeschermenBetrokkenBewustzijnBijdragen
ComfortCompassieCompromisCreativiteitDankbaar
DisciplineDienstbaarDiepgangDoelgerichtDuurzaam
EenvoudEerlijkEmpathieEnthousiasmeErkenning
ExcellerenFamilieFlexibiliteitGastvrijGeduld
GelijkwaardigGeorganiseerdGezagGezelligGezondheid
GroeiHoffelijkHoopHulpvaardigHumor
IjverigInnovatiefIntegriteitIntimiteitInzet
InzichtKennisKrachtKunstKwaliteit
LeiderschapLiefdeLoyaliteitMachtMilieubewust
MindfulMoedNauwkeurigNederigNieuwsgierig
NutOntspanningOntwikkelingOpenOprecht
OptimismeOriginaliteitPassiePlezierPlichtsgetrouw
PraktischProfessioneelRationeelRechtvaardigRespect
RoemRomantiekRustSamenwerkingSchoonheid
SeksualiteitSociaalSolidariteitSpanningSpiritualiteit
StabiliteitStructuurTactvolTevredenToewijding
TraditieTrouwUitdagingVeiligheidVerantwoordelijk
VerbeeldingVerbindingVerdraagzaamVergevingVertrouwen
VerwonderingVriendschapVrijgevigVrijheidWaardering
WarmteWederkerigWelvaartWijsheidZelfbeheersing
ZelfkennisZelfwaarderingZinvolZorgzaam

Als je door deze lijst gaat, bij welke waarden voelde je onmiddellijk, ‘dit is iets wat ik belangrijk vind’? Schrijf deze waarden alvast even op. Hierna volgen enkele opdrachten om nog meer waarden die je belangrijk vindt te ontdekken.

Wat maakt je echt gelukkig?

Sluit eerst je ogen en denk even terug aan een fijne, aangename, dierbare gebeurtenis. Een moment waarop jij je gelukkig voelde. Wat deed je toen? Wat maakte jou gelukkig in deze situatie? Waarom is deze herinnering zo betekenisvol? Welke waarden liggen hier in?

Als je bijvoorbeeld heel erg gelukkig wordt van iets samen met al je gezinsleden te doen is misschien de waarde liefde of samenhorigheid voor jou belangrijk. Of als je gelukkig wordt van een groot en moeilijk project op het werk dat je succesvol afgerond hebt kan dat erop wijzen dat doorzettingsvermogen voor jou heel belangrijk is.

Gewaardeerde ervaringen

Stap 1: Neem 15 post-its of briefjes en schrijf op ieder briefje een ervaring, gebeurtenis of situatie die je waardeert.

Stap 2: Leg alle briefjes naast elkaar op tafel en stel je nu voor dat je gedwongen wordt om één ervan op te geven, welke zou dat zijn? Leg deze weg.

Herhaal stap 2 tot je nog maar 5 briefjes over hebt.

Stap 3: Kijk naar de 5 overgebleven ervaringen. Wat hebben deze gemeenschappelijk? Zijn er bepaalde mensen bij betrokken? Of ben je alleen? Waar ben je meestal? Welke dingen ben je aan het doen?

Wat vertellen deze ervaringen over wat het meest waardevol is voor jou in je leven? Maak een lijstje van die waarden.

Waarvan wordt je erg kwaad?

Waarden komen ook vaak tot uiting wanneer iemand iets doet dat tegen één van onze waarden ingaat. Je kan bijvoorbeeld kwaad worden als je iemand ziet stelen , omdat dit tegen jouw waarde ‘eerlijkheid‘ ingaat.

Waarom ben jij de laatste keer heel erg kwaad geworden? Wat gebeurde er toen? Op welke waarde werd een inbreuk gedaan?

Waarom voel je je schuldig?

Voel je je wel eens schuldig, als je bijvoorbeeld tegen je kinderen stond te roepen of als je een leuk uitje met een vriend(in) moet afzeggen. Vaak zegt een schuldgevoel iets over jezelf. Een schuldgevoel kan de kop op steken als je iets doet dat tegen je eigen waarden ingaat.

Probeer je eens te herinneren wanneer jij je laatst schuldig hebt gevoeld. Wat had je toen gedaan en waarom voel je je schuldig? Voel je je schuldig omdat je tegen een belangrijke waarde ingegaan bent?

Rolmodellen

Denk eens na over welke mensen je bewondert. Wie inspireert jou? Dit kunnen bekende mensen zijn, maar evengoed gewone mensen rondom jou. Mensen waar je naar opkijkt of mensen met eigenschappen waarvan jij graag wat meer zou hebben.

Welke eigenschappen of acties nemen deze mensen waardoor je hen bewondert? Wat zijn de waarden die naar boven komen in dit gedrag? Waarschijnlijk zijn net dat belangrijke waarden voor jou.

Speech op je 80ste

Stel je je 80ste verjaardag voor. Enkele vrienden of familieleden houden een toespraak over waar jij voor staat, wat je voor hen betekent en de rol die je in hun leven speelt. Wat zou je hen willen horen zeggen? Welke waarden wil je dat tijdens deze toespraak naar voren komen?

Vind je het te veel werk om deze opdrachten te overlopen, dan kan je ook op deze website snel en eenvoudig een waarden test doen. Hoe betrouwbaar de resultaten zijn laat ik even in het midden 🙂

Wat zijn de waarden van Gewoon Lies?

Ben je benieuwd naar wat de uitkomst van bovenstaande oefeningen voor mezelf was, lees dan zeker verder.

Op basis van de waarden-lijst had ik een heel aantal waarden aangeduid waarvan ik dacht dat ze heel belangrijk voor me waren: bekwaamheid, bijdragen, doelgerichtheid, familie, georganiseerd, nauwkeurigheid, praktisch, rust, stabiliteit, structuur, uitdaging, verbinding.

Inderdaad helemaal het beeld van een planmatige controle-freak met een perfectionistisch kantje 😉

En toch bleken na deze opdracht de waarden die op dat moment voor mij het belangrijkst waren volledig te focussen rond familie, liefde, intimiteit, ontspanning en rust.

Actieplan op basis van je waarden

Door bovenstaande oefeningen en vragen te beantwoorden heb je een beter zicht op je waarden, maar wat nu? Je bewust zijn van je belangrijkste waarden is al een stap in de goede richting, maar hoe leidt je nu je leven naar deze waarden? Daarvoor maakte ik gebruik van een actieplan!

Voor iedere waarde die je belangrijk vindt, bedenk wat jij kan doen om naar deze waarde te leven:

Wat ga jij de komende 24u doen om ervoor te zorgen dat je die waarde dichterbij haalt in je leven? Heb je je daarvoor iets nodig? Welke obstakels verwacht je? Hoe ga je om met deze obstakels?

Stel jezelf dezelfde vraag voor de komende week, de komende maand en de komende 3 maanden. Hiermee creëer je een actieplan voor zowel de korte als de lange termijn en zal je meer naar je waarden gaan leven.

Template actieplan waarden
Leeg waarden-actieplan

Gebruik je actieplan

Nadat ik mijn waarden ontdekt had, heb ik dit actieplan een aantal weken intensief gebruikt. Iedere dag opnieuw bedacht ik welke stap ik die dag kon nemen om dichter bij mezelf te komen. Ik gebruikte daarvoor een Excel template om snel en eenvoudig wijzigingen aan te brengen.

Mijn waarden actieplan in Excel
Mijn waarden-actieplan in Excel

Na verloop van tijd vulde ik het het nog maar eens per week in, dat werd eens per maand, en op een bepaald moment stopte ik er zelfs mee. Op dat moment was het een evidentie geworden om naar mijn waarden te leven. Nu neem ik het er soms nog bij, vooral op op momenten dat ik het moeilijk of zwaar heb en opnieuw actief op zoek wil gaan naar dingen waar ik blij van wordt.

Heb jij zicht op wat jouw belangrijke waarden zijn? Leef jij je leven naar je waarden? Of wil je aan de slag met bovenstaande opdrachten? Laat het zeker even weten in de reacties.

Wil je graag meer weten over wie Gewoon Lies is, kijk zeker eens op de Over mij pagina. Zit je met een vraag of wil je graag contact met me opnemen, vul het contactformulier in en ik contacteer je zo snel mogelijk terug.

Volg me ook op:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: