Meteen naar de inhoud
Diamond Painting Home met vierkante steentjes close-up

Diamond Painting: dé hobby trend van 2020

Diamond Painting, je hebt er wellicht al eens van gehoord. Het is dé nieuwe hobby trend van 2020. Maar weet je ook wat het precies is? Met Diamond Painting maak je een schilderij met kleine steentjes – ook wel diamantjes genoemd – in plaats van verf. Het lijkt op schilderen of kleuren op nummer. Deze hobby is overgewaaid vanuit China en wordt ook in Europa steeds populairder.

Het is vrij eenvoudig om een Diamond Painting te maken en eens je weet wat je moet doen kan het zeer ontspannend zijn. Het geeft veel voldoening eenmaal je ‘schilderij‘ af is en je het een mooi plekje kan geven.

Voor wie is Diamond Painting?

Diamond Painting is een hobby voor iedereen, voor jong en oud. Het is zeer eenvoudig en zelfs kleine kinderen kunnen het. Voor hun bestaan er ook specifieke Diamond Paintings, zoals kleine stickers die je overal op kan plakken, mooie wenskaarten en zelfs sleutelhangers.

Hoe werkt Diamond Painting?

Alles wat je nodig hebt om een Diamond Painting te maken is aanwezig in het pakket dat je koopt.

Diamond Painting benodigdheden

Het belangrijkste is de voorgedrukte canvas met je tekening of foto. Deze tekening is onderverdeeld in kleine vakjes met letters, cijfers en symbolen die aangeven op welke plek je welke steentje moet plakken.

Diamond Painting in wording

Vervolgens vind je de verschillende steentjes in kleine zakjes. Door de steentjes op de goede plek op het canvas te plakken ontstaat er een prachtig kunstwerk.

Als laatste vind je in je pakket nog enkele hulpmiddelen, zoals een pennetje om de steentjes op te pakken, een stukje wax waardoor de steentjes aan het pennetje blijven kleven en een bakje om de steentjes waar je mee werkt in open te leggen.

Als je wilt weten hoe Diamond Painting precies werkt, bekijk even volgende video:

Welke soorten Diamond Painting zijn er?

Net zoals bij schilderen op nummer, vind je Diamond Paintings in allerlei uitvoeringen en afbeeldingen. Mijn eerste grote creatie was een roos en laatst heb ik er eentje gemaakt met een boodschap op.

Diamond Painting roos
Mijn eerste Diamond Painting

Voor kinderen zijn er ook tal van leuke kindertekeningen of afbeeldingen van tv-helden te vinden.

Er zijn ook varianten waarop kinderen niet heel de tekening moeten maken, maar enkel een onderdeel, zoals in onderstaand voorbeeld van een uiltje dat door mijn jongste zoon (toen 5j) gemaakt werd.

Wil je graag meer foto’s van je gezin in huis hangen, kan je dat ook met Diamond Paintings doen. Bij de meeste webshops kan je zelf een foto meesturen die dan op canvas gedrukt wordt. Zelf heb ik hier nog geen ervaring mee, maar ik hoor en lees wel vaak positieve reacties hierover.

Welke soort ‘diamonds’ gebruik je?

Bij het bestellen of kopen van een Diamond Painting moet je eerst een keuze maken of je wilt werken met ronde of vierkante steentjes. Het verschil zit hem, inderdaad, in de vorm van de steentjes.

Ronde steentjes

De Diamond Paintings met ronde steentjes zijn het makkelijkst. Je kan de steentjes in alle richtingen plakken, want ze hebben geen randen die tegen elkaar moeten komen. Daarom moet je niet zo nauwkeurig werken en zijn ronde paintings sneller klaar dan de variant met vierkante steentjes.

Het nadeel van ronde steentjes is wel dat er steeds kleine stukjes van de canvas zichtbaar blijven. Afhankelijk van je tekening of afbeelding valt dit niet altijd even hard op.

Voor je eerste Diamond Painting is ééntje met ronde steentjes ideaal. Je kan uitproberen of het iets voor jou is en de techniek wat oefenen.

Vierkante steentjes

Bij een Diamond Painting met vierkante steentjes sluiten de steentjes perfect op elkaar aan. Het is lastiger om ze op de juiste plek en in de juiste richting te plakken. Je moet dus wat preciezer te werk gaan dan bij de ronde steentjes.

Het voordeel is wel dat je een mooier resultaat krijgt, omdat de hele canvas bedekt is met steentjes. Daardoor krijg je meer een schilderij effect.

Wat doe je met je Diamond Painting als je klaar bent?

Als je Diamond Painting af is wil je hem natuurlijk een mooi plekje , of aan iemand cadeau geven. De makkelijkste manier hiervoor is je kunstwerk inkaderen. Dit is wat ik meestal doe. Ik knip de witte randen weg, zoek een mooi fotolijstje met de juiste afmetingen en hang het aan de muur of zet het ergens neer. Op die manier kan er geen stof en vuil aan en blijft hij langer mooi.

Je kan je Diamond Painting ook op een canvas van dezelfde grootte plakken mocht je dit mooier vinden. Of als je de echte schilderij look wilt hebben, hang je hem in een houten frame. Om er zeker van te zijn dat de steentjes niet loskomen na een tijdje kan je eventueel wat haarlak aanbrengen.

Met een beetje creativiteit kan je nog veel andere leuke dingen doet met je Diamond Painting. Als ze bijvoorbeeld niet te groot is kan je ze ergens opplakken Misschien op een schrift of boek dat je vaak gebruikt.

Waar kan je Diamond Paintings kopen?

De meeste van mijn Diamond Paintings bestel ik via aliexpress.com. Het duurt een tijdje eer ze toekomen, maar ik heb nog nooit problemen gehad met leveringen of kwaliteit. En zoals met de meeste dingen van Ali Express of vergelijkbare webwinkels, je vind ze nergens anders zo goedkoop.

Maar tegenwoordig vind je ze ook meer en meer in andere (web-)winkels. Speelgoedwinkels zoals bijvoorbeeld Dreamland en ToyChamp hebben ze standaard in hun aanbod. Ook in de Action kan je ze op sommige momenten in promotie vinden. Als je graag online een leuke afbeelding uitkiest vind je ook op bol.com een groot aanbod.

Doe jij ook al aan Diamond Painting? Wat doe jij met je paintings als je klaar bent? Laat het even weten in de reacties onderaan.

Wil je graag meer weten over wie Gewoon Lies is, kijk zeker eens op de Over mij pagina. Zit je met een vraag of wil je graag contact met me opnemen, vul het contactformulier in en ik contacteer je zo snel mogelijk terug.

Volg me ook op:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: