Meteen naar de inhoud
Al mijn Bullet Jourals op een hoopje

Wat is dat nu eigenlijk, een Bullet Journal?

Sinds een tijdje maak ik gebruik van een Bullet Journal om mijn leven te plannen en organiseren. Wie mij volgt op Facebook of Instagram heeft wellicht al enkele posts voorbij zien komen met voorbeeldjes uit mijn bujo (afkorting van Bullet Journal). Maar wat is dat nu eigenlijk een Bullet Journal? En waarvoor dient het?

De uitvinder van ‘The Bullet Journal method’, Ryder Caroll, omschrijft het als “The analog method for the digital age”. Vogue gaf de omschrijving “KonMari for your racing thoughts”. Of als we dichter bij huis blijven, de leading lady van in de Vlaamse Bullet Journaling wereld, Stephanie Wauters, verwijst naar haar Bullet Journal als “mijn leven in boekje”.

Maar wat wil dat nu concreet zeggen? Daar probeer ik je in dit artikel een antwoord op te geven.

Bedenker van de Bullet Journal methode

Eerst even iets over de uitvinder van deze methode, Ryder Caroll. Caroll is een Amerikaans auteur die het systeem bedacht toen hij vroeg in zijn leven geconfronteerd werd met leermoeilijkheden. Hij zocht jarenlang naar zowel online als offline productiviteitsmethodes, maar besloot uit wanhoop zijn eigen systeem te bedenken om zich beter te organiseren en productiever te zijn.

Na jaren finetunen besloot hij zijn systeem te delen en zo werd het concept “Bullet Journal” geboren. Als je meer wil lezen over het verhaal van Ryder Caroll, bezoek dan zijn website eens.

Alles met de hand opschrijven kan veel tijd in beslag nemen en kan een wirwar aan teksten opleveren. Hierop heeft Ryder Caroll iets gevonden, namelijk Rappid logging, de taal waarin je je bullet journal schrijft. Het is een korte en snelle manier van noteren, gebaseerd op het capteren van informatie in ‘bulleted’ lists.

Waarvoor dient een Bullet Journal?

Zoals al gezegd, een Bullet Journal is een systeem om je productiviteit te verhogen en je te focussen op wat voor jou belangrijk is. Het is een agenda, to do lijstje, dagboek en schetsboek in één. Je kan het verleden bijhouden, het heden organiseren en de toekomst plannen in een boekje.

Gedaan met lijstjes die overal rondslingeren en to-do’s die je alsmaar vergeet. In je Bullet Journal breng je alles samen op een gestructureerde manier. Je kan het zo gek niet bedenken en je kan het verwerken in je Bullet Journal, van je winkellijstje tot het plannen van projecten. Daarnaast kan het ook een creatieve uitlaat zijn, als je dat wil. Maar het is zeker geen must! Je moet dus niet creatief zijn om een Bullet Journal te gebruiken.

De bedoeling is om alles wat in je hoofd zit neer te schrijven en zo meer overzicht te krijgen. Het feit dat je alles met de hand opschrijft zorgt ervoor dat je je hoofd kan leegmaken en je een visueel beeld krijgt van alles wat er op dat moment in je leven speelt.

Hoe ziet zo een Bullet Journal er nu uit?

Een Bullet Journal kan je in feite maken in eender welk leeg notitieboekje. Een boekje dat jij naar eigen smaak en noden inricht en gebruikt om je leven te organiseren.

Meestal wordt er gebruik gemaakt van een dotted schrift, of simpelweg een schrift met puntjes, zoals op de foto hieronder wordt weergegeven.

Een lege pagina van een dotted Bullet Journal schrift
Een dotted bujo schrift

Deze dotted schrifjes zijn ondertussen op verschillende plekken te koop, zoals in de Hema of op de website van Mus Creatief bijvoorbeeld. Hier vind je ook zeer leuke spullen om je Bullet Journal te ‘pimpen’, zoal pennen, stickers, stempels, etc.

Maar ook een schriftje met lijntjes of ruitjes kan perfect gebruikt worden als je het graag eens wil uitproberen. Ik gebruik op het werk ook een Bullet Journal en dat doe ik gewoon in een gelijnd schriftje dat ik nog had liggen.

Mijn Bullet Journal op het werk
Mijn werk bujo

Wat betekent Bullet Journaling voor Gewoon Lies?

Ik heb Bullet Journaling leren kennen tijdens mijn burn-out. Ik kreeg het advies om opnieuw te ontdekken wat ik leuk vond. Tot dat moment had ik geen flauw benul meer van wat ik leuk vond en wat me nog energie kon geven. Dus probeerde ik allerlei dingen uit, van het pimpen van vazen en bokalen, tot het maken van wenskaarten. Ik haalde mijn inspiratie vooral van Pinterest.

Vanuit die creatieve insteek kwam ik meer en meer voorbeelden van mooi versierde Bullet Journals tegen. Met het idee “dit wil ik ook eens proberen” kocht ik mijn eerste Bullet Journal en zocht het internet af naar inspiratie en tips. Op dat moment was het me niet zozeer te doen om het plannen en organiseren, maar vooral om het versieren en creëren.

Mijn eerste Bullet Journal: Books to read pagina.
Books to read uit mijn eerste bujo
Mijn eerste Bullet Journal: Movies/Series to watch pagina
Movies / Series to watch uit mijn eerste bujo

Al gauw merkte ik wat een opluchting het was om al mijn ideeën, to-do’s en herinneringen hierin op te schrijven. Op deze manier kreeg ik meer ruimte in mijn hoofd, kreeg ik de rust die ik nodig had om mezelf er terug bovenop te krijgen. En nog een voordeel, stopte ik met alles (ja echt alles!) te vergeten. En dus bleef ik Bullet Journalen.

Al mijn Bullet Journals op een hoopje
Mijn bujo’s op een hoopje

Mijn eigen systeem

Aangezien dat creatieve tekenen en versieren niets voor mij bleek te zijn, focuste ik meer en meer op de inhoud van mijn Bullet Journal. Ik probeerde allerlei technieken en voorbeelden uit, tot ik een systeem vond dat voor mij werkt. Ondertussen kan ik niet meer zonder dat boekje. Mijn hele leven is daarop gebaseerd.

Ondertussen gebruik ik meer en meer stickets, stempels en sjablonen, om het mezelf makkelijker te maken. Op die manier kan ik toch visueel aantrekkelijke pagina’s creëren zonder mijn eigen tekentalent ten toon te stellen ;-).

Voor meer voorbeelden en inspiratie, blijf zeker mijn blog volgen. Ik zal regelmatig meer van mijn eigen bujo pages delen met jullie.

Meer weten

Op de website van bulletjournal.com, de website van Ryder Caroll, vind je eenvoudige en duidelijke uitleg omtrent Bullet Journaling. In volgend filmpje wordt in 5 min verteld hoe een Bullet Journal werkt. Zeker een aanrader om te kijken:

Ryder Caroll heeft ook een boek uitgegeven, The Bullet Journal Method. Ik heb hem zelf nog niet gelezen, maar hij staat als één van de volgende op mijn bujo lees-lijstje.

Mijn huidige books-to read lijstje in mijn Bullet Journal
Bujo boekenlijst

Stephanie Wauters heeft een facebook groep “Bullet Journal België” opgericht, waar je met anderen ideeën over Bullet Journaling kan uitwisselen. Als je ook aan Bullet Journaling doet, zeker de moeite om je bij aan te sluiten.

Daarnaast organiseert Stephanie ook regelmatig workshops rond Bullet Journaling: voor beginners, voor kinderen, voor ondernemers, … . De agenda van haar workshops vind je op haar website Plan-S. Helaas zijn deze tot nog toe nooit georganiseerd in Limburg. Maar wie weet, als we genoeg geïnteresseerden hebben wil ze de verplaatsing misschien wel eens maken ;-).

Doe jij ook aan Bullet Journaling, haal je meerwaarde uit je bujo, of heb je helemaal nog geen Bullet Journal, laat het even weten in de reacties.

Wil je graag meer weten over wie Gewoon Lies is, kijk zeker eens op de Over mij pagina. Zit je met een vraag of wil je graag contact met me opnemen, vul het contactformulier in en ik contacteer je zo snel mogelijk terug.

Volg me ook op:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: